El ball com a eina educativa


OK 2

El ball és una activitat divertida i saludable, però també és educativa. I a la UP a més és intergenmeracional i pot convertir-se en una eina fantàstica per a promoure la participació social, la creació de xarxes socials no virtuals i despertar relacions humanes de qualitat. La Universitat Popular converteix la dansa en un instrument amb una funcionalitat social a més de la individual.  Estos dies fem barri amb la nostra participació en la I Setmana d’Oci i Benestar de la pedania de La Torre, amb un taller de pintura de davantals i classes de ball i gimnàstica en la Plaça de l’Església: coreografies senzilles, ritmes del Carib en línia, sempre adaptant-nos a diferents nivells.

Aquesta I Setmana és una iniciativa organitzada per diferents col·lectius, entitats i associacions del barri, entre elles l’alcaldia pedània, amb la intenció de promoure l’oci saludable entre el veïnat, donar a conèixer les diferents opcions d’oci, cultura i salut ja presents en el barri i crear noves propostes per a millorar i multiplicar les existents. OK 4OK 3
Les activitats es desenvolupen del 25 d’abril a l’1 de maig en diferents espais de la Torre, amb tallers de pintura, tallers de bolillos, presentacions de llibres, exhibicions, xarrades, jocs, papiroflexia, fira i mercat solidari i el divendres un sopar popular.
El programa d’activitats complet: http://ow.ly/4n3IFq

 

La Universitat Popular de València estrena web per a impulsar el seu objectiu de participació social


portada web up

La Universitat Popular de València obri web pròpia amb l’adreça www.universitatpopular.com, amb el propòsit de facilitar informació detallada sobre les seues activitats i impulsar el que és, des dels seus orígens, el seu objectiu principal: la participació social. La web es centrarà en facilitar l’accés de la ciutadania a tota la informació de les activitats anuals de la UP, processos de matriculació, programes d’activitats puntuals, actes oberts als barris, notícies de l’activitat a les aules, materials per a la participació social, iniciatives de col·laboració amb entitats dels barris, així com documents sobre la història de la Universitat Popular, dades tècniques d’ubicació, contacte i oferta de cada centre UP, així com una agenda d’activitats dels 28 centres UP distribuïts a tota la ciutat.

També persegueix un objectiu intern, el de facilitar una xarxa d’intercanvi de recursos entre el seu personal formador, materials per a la participació, recursos pedagògics, publicacions pròpies i un arxiu documental sobre l’educació al llarg de la vida, en el marc d’institucions de caràcter nacional i internacional. La pàgina serà un suport de comunicació però també un suport de treball en el què està previst obrir noves seccions a mesura que el seu ús ho requerisca, donat que la Universitat Popular de valència és una de les institucions de la ciutat amb més llarga trajectòria en formació no reglada de persones adultes.

Recordem que la Universitat Popular de València és una de les primeres d’Espanya, compta amb 28 centres distribuits per diferents barris de la ciutat i ofereix 22 activitats de caràcter anual. Al mateix temps disposa d’un programa denominat CULTURUP que organitza i gestiona una mitjana de 50.000 assistències a visites culturals anuals per a les persones matriculades a la UP. A més disposa del programa COORDENADES, un programa d’activitats amb formats més flexibles -tallers, xarrades, cursos- de duració inferior a les activitats anuals, sobre temes d’actualitat com agricultura ecològica, consum responsable, noves masculinitats, la cultura de les falles, entre altres.

Per altra banda, els centres UP desenvolupen, a més de les activitats anuals, projectes de centre on s’aborden qüestions d’actualitat com ara la visibilització de les dones, la sostenibilitat o la cura del medi ambient i es treballa de manera transversal temàtiques d’interés social i d’actualitat, com ara la igualtat de gènere, el consum responsable, la cooperació internacional, la tolerància, la interculturalitat i, entre altres, els avantatges de la formació intergeneracional.

La web comptarà, a més de l’accés directe, amb un accés des de la web municipal de l’Ajuntament de València, on la Universitat Popular també disposa d’una finestra informativa.

CULTURUP. UP Trafalgar recorre la València republicana


PORTADA EL PUEBLOLa UP Trafalgar va a realitzar un passeig per la València republicana, un recorregut per diferents punts de la ciutat durant els anys de la II Republica, singulars per esdeveniments o personatges rellevants del moment. El recorregut, guiat per Didamecum, estarà acompanyat amb documentació gràfica i sonora i abordarà tant la vida oficial com la vida cultural valenciana.
Entre els continguts, es parlarà de les Falles de 1937, el multitudinari soterrar de Blasco Ibáñez, l’arquitectura de la llavors plaça d’Emilio Castelar o el trasllat de les pintures del Prado a València.

bombardeos republica

A través d’un passeig per la ciutat es parlarà dels bombardejos i de la visió que els xiquets van transmetre d’ells mitjançant els seus dibuixos. El recorregut és una ocasió per a rescatar de la memòria fets històrics com el trasllat de la capitalitat d’Espanya a València, però també per a parlar de l’educació de les dones, de la revista La Traca i el seu fundador Carceller, la vedette Tina de Jarque i els seus espectacles atrevits, del treball i compromís de María Moliner, dels refugis i de la Casa del Sabuts o dels cafès en els quals es reunien els i les intel·lectuals.

El recorregut té una durada aproximada de dues hores. Forma part del programa CULTURUP per a participants de la UP.

Llibres que obrin escoles


IMG-20160425-WA0037
ok
Una escola és, entre altres coses, una plataforma d’oportunitats i un espai des del qual espentar la igualtat social. Per això els programes de creació d’escoles, com el de la Fundació Vicente Ferrer, són tan importants, en allò local i en allò global.  Esta setmana representants de FVF han estat a  la Universitat Popular de València i ens hem solidaritzat amb el seu projecte. Amb la fira del llibre solidària la UP Sant Marcel·lí ha posat en marxa una xarxa de solidaritat i participació social entre els participants del seu centre que ha fet possible recollir centenars d’exemplars de tots els gèneres literaris per a transformar els llibres en escoles.  S’ha recaptat més de 1000 euros que es destinaran al programa de construcció d’escoles de la Fundació Vicente Ferrer a India.
IMG-20160425-WA0043IMG-20160425-WA0045A més, fruit d’esta col·laboració, ens ha visitat  Seeba Baddi, de l’oficina d’apadrinaments de la fundació  a Anantapur, per a oferir una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i el programa de construcció d’escoles. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats. Escoltar-la ens ha permés conéixer millor una realitat difícil i també el compromís i l’espenta de les persones que formen part del projecte iniciat per Ferrer.
L’èxit del seu programa està estretament vinculat amb el treball específic amb les dones. Han aconseguit crear vincles, xarxes per a l’apoderament i proporcionar-los eines perquè, amb autonomia, obtinguen microcrèdits i generen una xarxa de suport entre elles. Les dones han sigut una garantia de l’èxit.
Baddi és filla d’una de les pioneres en aquest projecte, el primer objectiu del qual és l’escolarització, i treballa traduint les cartes dels xiquets i xiquetes apadrinades per a remetre-les a les persones que els han apadrinat.
Va explicar en la UP la situació de pobresa en Anantapur i el treball que realitza la fundació en la creació d’ocupació, la creació de beques perquè xiquets i xiquetes sense recursos puguen accedir a l’educació secundària i universitària. D’altra banda, va explicar la tornada al projecte de persones que han tingut oportunitat d’estudiar gràcies a la fundació i les oportunitats d’inclusió social que aquest programa significa per a les persones amb diversitat funcional.
Abans de la xarrada les persones assistents van compartir un t’amb Seeba Baddi per a compartir impressions de manera informal. Una experiència enriquidora per a totes i tots.

Ball i gimnàstica en la I Setmana d’Oci i Benestar de La Torre


La Universitat Popular de la Torre participa en la I Setmana d’Oci i Benestar d’aquesta pedania, una iniciativa organitzada per diferents col·lectius, entitats i associacions del barri, entre elles l’alcaldia pedanea, amb la intenció de promoure l’oci saludable entre el veïnat, donar a conèixer les diferents opcions d’oci, cultura i salut ja presents en el barri i crear noves propostes per a millorar i multiplicar les existents.

Fira del llibre solidària en la UP Sant Marcel·li amb Seeba Baddi de la Fundació Vicente Ferrer


cartell dia del llibre sant marcel·li logo ok

El 25 d’abril celebrarem el Dia del llibre a la UP Sant Marcel·lí i gaudirem de la visita de Seeba Baddi, representant de l’oficina d’apadrinaments de la fundació Vicente Ferrer a Anantapur. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats, i donarà una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i del programa de construcció d’escoles.
La xarrada serà al centre UP Sant Marcel·lí, a les 17:30 hores i es desenvoluparà en el marc del Dia del Llibre a la UP. Aques dia celebrem també una fira del llibre solidària en la qual es posaran a la venda llibres procedents de donatius que el centre UP ha recollit. La Fira estarà oberta de 10 a 19 hores i la recaptació es destinarà a la creació d’escoles de la FVF.

 seeba

Dona i món laboral en la nostra societat


20160418 CONFERENCIA ROSANA VALERO
‘Dona i món laboral’ ha sigut un dels temes abordats en el marc de les activitats de centre relacionades amb la igualtat de gènere en la Universitat Popular de València. Mitjançant aquesta xarrada, a càrrec de Rosana Valero, formadora de UP Rovella, fem una reflexió sobre el paper que tenen les dones de la classe treballadora en la nostra societat. Per a açò, Valero assenyala com a necessari un re-plantejament del concepte ‘treball’ que permeta deslligar-lo de la seua definició tradicional que el vincula exclusivament amb una mercaderia amb valor econòmic i que, per tant, no contempla el treball de cures o l’economia de la cura que es troba en la base de la nostra societat.

En la xarrada, s’estudia des del punt de vista estadístic qui duu a terme avui dia aquest treball: les dones en una immensa majoria, i quines són les conseqüències de que aquesta labor es trobe en una situació tan desvalorizada: conseqüències per a les dones i conseqüències per a la societat. Finalment es reflexiona sobre els passos que porten a un empoderament del treball de cures, dotant-lo del respecte i suport social que exigeix.

En la segona part de la xarrada s’ha exposat la situació laboral que viuen les dones que decideixen tenir un treball ‘remunerat’. S’ha abordat temes com la bretxa salarial, la feminització dels sectors més precaris i com les dones que decideixen ser mares combinen aquesta situació amb la maternitat i amb la posterior conciliació laboral familiar i personal.

CONFERENCIA ROSANA VALERO 2

A més, s’ha posat de manifest el paper que exerceixen en la nostra societat els tres agents que haurien d’involucrar-se en aquesta conciliació: administracions – empreses – pares /mares i es comprova, una vegada més, que pràcticament tot el pes de la conciliació recau sobre les dones. Finalment s’ha abordat les conseqüències d’aquesta situació sobre la carrera laboral de les dones que concilien tractant termes com el ‘mobbing maternal no abordat’ o el ‘sostre de cristall’ amb xifres que expliquen la situació actual.

La xarrada acaba amb una exposició de propostes de millora de la situació laboral de la dona que van des de la visibilización de la situació de les dones que s’encarreguen de l’economia de cures, aquesta xarrada i les jornades que Universitat Popular està duent a terme són un exemple de visibilización, fins a l’exigència social d’un context que empare i fomente la igualtat en el món laboral.

Finalment es va celebrar un col·loqui on les persones assistents van poder exposar experiències i propostes per a empoderar la labor de la dona en el món laboral en un context d’igualtat.