La Universitat Popular de València inicia avui el seu programa d’actes amb motiu del seu 114 aniversari amb una conferència de Llum Sanfeliu en el paranimf de la Universitat de València.
Arranca el programa #ellespensen #idees que transformen el món, que enguany la Universitat Popular dedica al feminisme com a referent de pensament crític i impulsor de la tranformació social.
Avui, Llum Sanfeliu obri el programa amb una rèplica a la conferència “La crítica de la Universitat Popular” que va impartir Anselmo Arenas en 1903 en el curs inaugural de la UP de València, fundada per Blasco Ibañez aquell any. Una conferència en la qual Arenas realitza una defensa de la Universitat Popular davant els atacs que aquesta i els seus fundadors reben de sectors eclesiàstics i conservadors.
Conferencia de Anselmo Arenas “La crítica de la Universidad Popular”, en 1903.
En l’acte es presentarà també el número 1 de QUADERNS DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA, en què es reuneix la conferència que en el primer curs de la UP de València, en 1903, va impartir Gumersindo de Azcárate sobre “La imparcialitat de la ciència” i la rèplica que més de cent anys després, en 2016 va realitzar per a la Universitat Popular de València la doctora honoris causa per la Universitat de València María-Ángeles Durán, sota el títol actualitzat de “La impossible neutralitat de la ciència”.
A més, en l’acte es proyectarà l’entrevista a Alejandra Soler, realitzada al febrer de 2017 per la periodista Anna Gimeno per a la Universitat Popular de València amb motiu del 114 aniversari d’aquesta institució. L’entrevista se centra en la participació de A. Soler, com a professora, en la Universitat Popular impulsada per la F.U.E a València en el curs 1931/32, els seus objectius, la metodologia, la participació de les dones i la importància del pensament crític com a part de l’ideari republicà i de la Universitat Popular.
El programa pot descarregar-se en pd també aquí.
Elles pensen: idees que transformen el món.
El mes de febrer és el mes d’aniversari de la Universitat Popular de València. El 8 de febrer de 1903 es va inaugurar, per iniciativa de Vicente Blasco Ibáñez, la primera Universitat Popular de la nostra ciutat, i una de les primeres d’Espanya. La UP cumpleix doncs 114 anys i ho celebra amb un programa d’activitats al voltant del pensament crític, un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’esta institució i que ha recuperat la seua vigència com un dels eixos principals de treball d’este projecte municipal.
Per aprofundir en la importància de fomentar el pensament crític per a impulsar una ciutadania activa, la UP ha preparat un programa d’actes que ens permetrà conéixer millor el paper del pensament crític de les dones en la transformació social. Així, sota el lema “Elles pensen. Idees que transformen en món” al llarg del mes de febrer es celebrarà dos conferències i una conferència-debat, la projecció d’una entrevista-documental i l’edició d’un quadernet amb les conferències dels actes d’aniversari de 2016.
PROGRAMA D’ACTIVITATS:
DIMARTS 21 FEBRER 2017
LA NAU. PARANIMF. CARRER DE LA UNIVERSITAT, 2. VALÈNCIA
19.00 HORES
PRESENTACIÓ DEL NÚM. 1 DELS QUADERNS DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA
CONFERÈNCIES DE SEGLE A SEGLE: “LA IMPOSSIBLE NEUTRALITAT DE LA CIÈNCIA”. A càrrec de Gumersindo de Azcárate (1903) i M. Ángeles Durán (2016).
CONFERÈNCIA
LA CRÍTICA DE LA UNIVERSITAT POPULAR
LLUM SANFELIU GIMENO – PROFESSORA TITULAR D’HISTÒRIA DE L’EDUCACIÓ I FEMINISTA – FA LA RÈPLICA A LA CONFERÈNCIA de 1903 D’ANSELMO ARENAS – CATEDRÀTIC DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA –
PROJECCIÓ DE L’ENTREVISTA-DOCUMENTAL: “ALEJANDRA SOLER I LA UNIVERSITAT POPULAR DE LA REPÚBLICA”, una entrevista de Anna Gimeno i producció de la UP de València.
DIJOUS 23 FEBRER 2017
MUVIM. CARRER DE QUEVEDO, 10. VALÈNCIA
19.00 HORES
CONFERÈNCIA
LES DONES FEM HISTÒRIA CAP A LA IGUALTAT I LA LLIBERTAT
ISABEL MORANT DEUSA – CATEDRÀTICA D’HISTÒRIA MODERNA I FEMINISTA
DIMARTS 28
PALAU DE CERVELLÓ. PLAÇA DE TETUAN, 3. VALÈNCIA
19.00 HORES
CONFERÈNCIA-DEBAT
LA MARXA DE LES DONES. ACTUALITAT I MEMÒRIA DEL FEMINISME
Amb CONCEPCIÓN GISBERT JORDÀ – ADVOCADA I FEMINISTA i CRISTINA PÉREZ PÉREZ – ESPECIALISTA EN GÈNERE I POLÍTIQUES D’IGUALTAT I FEMINISTA
Modera: ISABEL MORANT DEUSA – CATEDRÀTICA D’HISTÒRIA MODERNA I FEMINISTA