Fira del llibre solidari en UP Sant Marcel·lí


La Universitat Popular de Sant Marcel·lí ha organitzat amb motiu del Dia del Llibre una fira del Llibre solidari que se celebrarà el 25 d’abril al llarg de tota la jornada (de 10 a 19:30 hores) en la plaça d’Holanda, enfront de les instal·lacions del propi centre UP.

Al llarg del dia es podrà visitar la fira del llibre per a triar títols i realitzar donatius a benefici de la Fundació Vicente Ferrer. A més, el programa inclou la xarrada “Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible” a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer, una reflexió sobre els 17 objectius per a garantir la sostenibilitat del planeta, i com podem ser part del canvi que desitgem veure en el món, en una societat global en la qual totes les persones estem connectades.

A la vesprada, un grup de participants de la UP Sant Marcel·lí, dirigit per la formadora de Cultura de la UP María Díaz, oferirà un recital de poesia. L’activitat s’emmarca en el tema central del projecte de centre d’aquest curs: les lletres; un tema al voltant del qual s’han organitzat diferents iniciatives des de l’inici de curs al setembre.

 

PROGRAMA

10:00h Obertura, comença la venda de llibres.
11:30h Xarra Taller ” Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible”
a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer.
17:30h Recital de poesia a càrrec de participants de Sant Marcel·lí
18:30h Concerte de bols tibetans, de quars i gongs, a càrrec de Pepe La Nau i Mª José Martín
19:30h Cloenda.

La Universitat Popular aprova el seu primer Pla Estratègic


 

La Universitat Popular de València ha aprovat en Junta Rectora el primer Pla Estratègic del organisme autònom municipal, que acaba de celebrar el seu 115 aniversari. El Pla para especial atenció a donar suport als valors diferencials d’este projecte municipal d’educació no reglada, animació sociocultural i participació social, un conjunt de metodologies i pràctiques pròpies i singulars que l’han convertit en un dels recursos municipals més demandats i que més volum de persones mobilitza als barris i en relació als recursos culturals de la ciutat.

 

El Pla Estratègic es contempla com una eina per a impulsar la Universitat Popular com a motor de la participació sociocultural en els barris de la ciutat de València, un espai de creixement personal i social intergeneracional, en el que es facilite l’educació i la formació al llarg de tota la vida, la divulgació cultural, patrimonial i ambiental, la inclusió social i la igualtat.

 

Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular de València, ha afirmat que “és la primera vegada que la Universitat Popular disposa d’un pla estratègic, que parteix de la voluntat de modernitzar i dotar de ferramentes a este organisme per aconseguir els seus objectius. Era important comptar amb un plantejament estratègic com a metodologia de treball habitual, propi de les institucions públiques modernes”.

 

La Universitat Popular, assenyala Lozano, “és un patrimoni valuós de la ciutat de València que volem cuidar, fer créixer i impulsar”. L’objectiu del pla és facilitar que la UP puga adaptarse als canvis socials sense perdre la seua identitat i singularitat perquè este projecte municipal “té identitat pròpia”.

 

DIFERENCIAR-SE DE LES ESCOLES D’ADULTS

El Pla, a més d’impulsar el caràcter educatiu com a metodologia de la UP “salvaguarda el caràcter diferenciador de la Universitat Popular respecte a altres iniciatives com l’Escola per a Adults, una acadèmia de ball o un gimnàs, amb la intenció de salvaguardar la continuïtat de la UP, un aspecte que des del Govern de la Nau considerem cabdal”, ha apuntat lozano.

A més, el Pla també inclou aportacions realitzades pels diferents grups municipals i membres de la seua Junta Rectora, entre les quals es troba una representació del personal i també de la ciutadania i persones usàries amb la presència de la Federació d’Associacions de Veins de València.

“Els principis que inspiren el pla són la transparència i l’evaluació del servici que es presta, la coordinació, l’eficàcia i l’eficiència com a principis d’actuació, la seua identitat com un recurs únic i valuós que aporta valor públic i l’obertura a la ciutadania modernitzant la institució i actualitzant-la”, ha conclós Lozano.

Trobada “Del camp a la taula per altres camins”


 

LA UNIVERSITAT POPULAR TRASLLADA A L’ESTACIÓ DEL NORD UN MERCAT I UNA TROBADA SOBRE CONSUM I PRODUCCIÓ SOSTENIBLE

La Universitat Popular de València portarà, el pròxim dijous 19 d’abril, el camp al centre de València, en la jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’, una cita per a conéixer productores i productors de proximitat, i reflexionar sobre el model de relació entre el camp i la ciutat per facilitar així el consum sostenible i saludable tant per al medi ambient com per a les persones.

 

La Universitat Popular de València, arran de la declaració de València Capital de l’Alimentació Sostenible al 2017, va encetar un programa amb vocació de continuïtat denominat #UPAlimenta. En el marc d’este es desenvolupen activitats de formació, reflexió i divulgació al voltant de l’alimentació sostenible i saludable.

Al llarg de la vesprada de dijous, a la sala dels mosaics de l’estació es celebrarà una roda amb micro debats de 20 minuts amb productores i productors ecològics, que contaran les seues metodologies de producció i els valors dels seus productes. Al final de la vesprada se celebrarà un debat sobre la necessitat d’un model de consum sostenible que compte amb fluxos àgils i eficients entre el camp i la ciutat.

La jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’ se celebra el pròxim dijous

“La jornada també comptarà amb un mercat de diferents productes artesanals i ecològics produïts a les proximitats de València, que s’instal·larà de 16 a 20 hores a l’esplanada de l’Estació del Nord, un espai neuràlgic de València on passen centenars de persones en tot moment”, ha dit la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

“Som conscients de la necessitat de donar continuïtat a la tasca per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient en la nostra ciutat, i sabem del paper estratègic que una institució com la Universitat Popular, arrelada als barris, té en esta tasca, i volem continuar aprofundint en ella més enllà de la capitalitat del 2017”, ha explicat la regidora Lozano.

UN ANY PLE DE TALLERS DE PRODUCCIÓ AGROALIMENTÀRIA

Al llarg d’este curs s’han realitzat diferents tallers formatius gratuïts en este sentit als centres de la Universitat Popular de Castellar, Carpesa, Russafa i Morvedre. A més, s’ha fet un taller de recuperació de les pràctiques populars en alimentació sostenible, a través de la memòria oral, especialment de les dones, que es recolliran en píndoles audiovisuals per a donar-los visibilitat.

La jornada “posa de manifest que la Universitat Popular és un espai pròxim per abordar l’alimentació saludable i sostenible, un espai de coneixement sobre producció i de connexió entre l’espai agrícola i la ciutat, que ha de caminar cap al consum conscient i responsable”, ha dit Lozano.

“La Universitat Popular ve desenvolupant també des de  fa uns anys un taller d’agricultura ecològica i ha consolidat un grup estable d’autoaprenentatge que està cultivant de manera autònoma a partir de la seua activitat i el seu vincle amb la UP. A més, manté una col·laboració amb centres educatius com l’IES Jordi de Sant Jordi per impulsar conjuntament l’hort escolar de l’institut i realitzar activitats intergeneracionals”, explica Lozano.

Finalment, la regidora Lozano ha volgut agrair a Adif la cessió de l’espai de l’Estació del Nord per dur endavant esta jornada organitzada per la Universitat Popular de València.

#UPValència amb la lluita contra la leucèmia


La “Asociación para la lucha contra la leucemia de la Comunidad Valenciana” agraeix a la Universitat Popular la col·laboració amb aquesta organització per l’èxit de recaptació i sensibilització de la Fira Solidària organitzada pel centre #UPAlgirós al mes de març.
Amb aquesta iniciativa, al llarg de dos dies, el centre de la Universitat Popular de València ha desenvolupat un programa d’activitats al voltant de la leucèmia, conferències informatives i exposicions per tal de donar a conéixer la lluita contra aquesta malaltia i la tasca que realitza l’associació beneficiària de les donacions recollides durant la Fira.


Els centres UP col·laboren amb les entitats i organitzacions sense ànim de lucre dels barris I districtes on estan ubicats a la ciutat de València en tasques de divulgació i sensibilització dins dels programes de participació social de cada curs.
L’equip de formadors i formadores del centre UP d’Algirós ha organitzat la fira solidària amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ha oferit diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència, pròxim a #UPAlgirós, sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació s’ha completat amb exhibicions de balls per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre UP.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i facilitar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.
ASLEUVAL té com a finalitat fonamental atendre a les persones afectades de leucèmia i altres malalties oncohematològiques i a les seues famílies. A més tracta d’informar i acompanyar a les persones malaltes en tot el procés de la malaltia, atenent individualment a les seues necessitats i oferint el millor suport possible, tant amb professionals com amb voluntaris.
La recaptació de la iniciativa de #UPValència anirà destinada a les necessitats de programes com el de suport biopsicosocial, programa d’acolliment, programa de sensibilització i difusió, programa de voluntariat i assessoria jurídica.
Es pot ampliar la informació sobre la tasca social d’aquesta entitat a www.asleuval.org.