Una vesprada en l’horta amb #Ecocinear


El grup de participants del curs #Ecocinear de la Universitat Popular de València han realitzat una de les sessions d’aquest curs d’alimentació sostenible i cinema en l’horta de Meliana. L’especialista Susana Rey, formadora del curs i realitzadora dels audiovisuals #Ecocinear ho explica:

Una vesprada a l’Horta.
El passat 6 de novembre, el grup del taller “Ecocinear” eixirem del Palauet d’Aiora rumb a Meliana; Últims avisos pel xat i el sol trepitjant-nos els talons perquè el taller és en horari de vesprada i els dies ja són més curts…

Vam anar en cotxes per pura intendència, però el carril bici de l’Horta Nord et porta fins a la mateixa vora de l’hort!

En plena horta valenciana, ens esperava Carmen Hurtado que, juntament amb diverses persones, gestiona quaranta horts als quals acudim urbanites i una altra fauna verda a la recerca de pau i saviesa… Carmen sap moltíssimes coses sobre l`Horta i sobre reciclatge, i les explica amb molta amabilitat i eficàcia.

Des del 2015 Bartolomé, un dels participants del taller “Ecocinear” d’enguany, conrea, al costat del seu fill, hortalisses i verdures ecològiques de temporada per a consum propi.

Comencem a desplegar l’equip i a avançar entre les parcel·les mentre Carmen i Bartolomé, ens il·lustraven amb el seu bon fer…

Arribat el moment, també vam voler sembrar alguna cosa simbòlica i plantàrem coliflor i col amb la promesa de tornar a la primavera i veure com i quant “hauran crescut els nostres plantons” je, je!

Per a finalitzar una vesprada tan productiva, el nostre amic i la nostra amiga ens van sorprendre amb la luffa!, una hortalissa que es planta entre maig i juny i a més de ser l’esponja de l’horta i excel·lent per a la pell és, ni més ni menys una alternativa sostenible a plàstics i sintètics!

I per a acabar una jornada de cinema, Bartolomé i Carmen ens tenien preparat boniato i carabassa al forn! Què més es pot demanar?

Queia la vesprada i era hora d’anar-se’n… Marxàvem tots i totes alegres perquè la terra ens havia ensenyat coses i havíem compartit alguna cosa creativa; la màgia de la naturalesa. Jo anava doblement contenta pensant que aquesta primera eixida havia revelat un grup tan heterogeni com entusiasta i disposat. Ara ja no tenia dubtes: anàvem a dedicar el taller #Ecocinear de #UPAiora a l’Horta de València i estava segura que d’ací solament podia eixir alguna cosa bonica!

Novembre, 2018

Tallers d’educació popular en govern obert


La Universitat Popular de València acull un programa de tallers formatius gratuïts d’educació popular sobre GOVERN OBERT en els centres de Malva-Rosa, Rovella, Morvedre, Aiora i Russafa. Els tallers es desenvolupen en una única sessió de 2 hores i són impartits per l’expert en Gestió i Administració Pública, Adrián Vicente, Premi Blas Infant Innovació en l’Administració Pública 2018, per l’Institut Andalús d’Administració Pública de la Junta d’Andalusia.

Les sessions del taller són dinàmiques i es pretén generar un espai de diàleg i reflexió en el qual l’alumnat prenga consciència del seu entorn i de les seues capacitats individuals i col·lectives per a promoure una participació activa i incidir en els processos de presa de decisions públiques.

La iniciativa s’emmarca dins del Programa de projectes d’educació i foment de la cultura de la transparència i el govern obert 2018 de la Regidoria de Govern Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València.

La inscripció online està oberta en: matricula.universitatpopular.com

TALLER D’EDUCACIÓ POPULAR EN GOVERN OBERT: transparència, participació i apoderament ciutadà per a millorar la ciutat de València.

Data/ Centre UP/ Horari del taller:

Dimecres 28/11/18 UP Rovella de 17:00-19:00h
Dimarts 11/12/18 UP Morvedre de 16:30-18:30h
Dimecres 12/12/18 UP Aiora de 16:30-18:30h
Dijous 13/12/2018 UP Russafa de 19:00-20:30 h
Dimecres 19/12/2018 UP Russafa 17:00-19:00h
Dimecres 19/12/2018 UP Morvedre 19:00-20:30 h

PERFIL DE L’ALUMNAT: persones interessades a conèixer i aprofundir en les possibilitats que ofereix l’ecosistema de Govern Obert de l’Ajuntament de València per a participar de forma activa en la vida de la ciutat i d’incidir en els processos de decisions públiques. Els tallers interessen tant a persones amb un nivell de coneixement elevat com aquelles que tinguen escasses nocions.

Més info a les nostres xarxes socials:

https://www.facebook.com/governobertvlc/

https://twitter.com/governobertvlc

https://www.instagram.com/govern_obertvlc/

 

https://www.facebook.com/universitatpopularvalencia
https://twitter.com/univ_po_pu_lar

Regidoria de Governo Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València
Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València

#UPValència compromesa contra la violència masclista #25N


  📣 Encetem una setmana plena d’activitats de sensibilització i reivindicació contra la violència masclista: cinefòrums, músicafòrums, poesia, dinàmiques de sensibilització, xarrades amb especialistes, accions artístiques,…
A més, dissabte 24/11 estarem a #IgualmentFest a la Pl. de l’Ajuntament per mostrar el compromís actiu de #UPValència contra les violències masclistes.
#UPContraViolènciaMasclista #NiUnaMenos

La UP Benicalap serà un espai sociocultural: les obres no afectaran a les classes


Benicalap serà una de les tres seus de la Universitat Popular que es convertirà en espai sociocultural

L’AJUNTAMENT INICIA EL PROCÉS DE LICITACIÓ DE LES OBRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE BENICALAP. El centre UP es convertirà en un espai sociocultural de referència. Les obres, que començaran aproximadament al mes d’abril, no afectaran a les classes, que es traslladaran a locals pròxims al centre UP actual.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha explicat que a la Junta de Govern Local s’ha aprovat l’inici del procés de licitació d’obra completa de la Universitat Popular de Benicalap, «un ambiciós projecte que transformarà este centre i el configurarà com un espai sociocultural de referència junt amb les seus del palauet d’Aiora i de la nau de Ribes».

 L’obra, que està valorada en 745.227 euros i té previst un termini d’execució de 4 mesos, reformarà per complet l’edifici, situat en una parcel·la de 2.080 m2. En la planta baixa tindrà quatre aules de grans dimensions, que es destinaran a les ensenyances de restauració, pintura, artesania i idiomes.

Les aules tindran eixides a l’exterior, on cadascuna d’elles disposarà d’una solera de 65.00 m², la qual cosa permetrà desenvolupar les activitats també a l’exterior quan la climatologia siga favorable. Tot açò amb la finalitat d’utilitzar l’espai exterior enjardinat que envolta l’edifici.

A la planta primera hi haurà dos aules. Esta planta tindrà vocació d’espai sociocultural amb una sala de grans dimensions capaç d’albergar gran varietat d’activitats. Les dos aules tenen cadascuna d’elles tres orientacions diferents, de manera que posseïxen una gran lluminositat.

El projecte de rehabilitació dotarà l’edifici d’aules més amples, entre elles la del primer pis, amb 160 m2, que podrà acollir actes socials i culturals amb aforament per a 80 persones.

Es guanya espai tant a l’interior com a l’exterior, amb 65 m2 a l’aire lliure on poder desenvolupar activitats artístiques, de ball o qualsevol altra.

Per fer realitat això, es demolirà completament tota la distribució interior de l’edifici per adequar els espais a noves aules en funció de l’activitat a desenvolupar en cadascuna d’elles.

Es demolirà l’escala existent per adaptar-la a dimensions que faciliten el seu ús. L’escala està situada a l’interior de l’immoble i connecta la planta baixa amb la planta primera. A més, s’instal·larà un ascensor adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, el qual comunicarà la planta baixa amb la planta primera.

Així mateix, es redistribuiran les dos plantes per adaptar-les a la normativa vigent i optimitzar l’espai docent al centre, de manera que s’obté un total de 6 aules, un magatzem, un despatx de direcció i els nuclis de lavabos necessaris en cadascuna de les plantes. Totes les zones reformades incorporen portes de pas que complixen amb les exigències mínimes d’accessibilitat.

Pel que fa a l’eficiència energètica de les instal·lacions, la reforma s’ha dissenyat perquè l’edifici disminuïsca el consum d’energia convencional i, com a conseqüència, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants atmosfèrics, mitjançant la utilització de sistemes eficients energèticament, complint els requisits de la recuperació d’energia.

 

CENTRES SOCIOCULTURALS DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 «Esta reforma forma part del projecte més ampli per generar espais de dinamització sociocultural a la ciutat de València i que comptarà en el seu conjunt amb tres eixos: el palauet d’Aiora, la nau de Ribes i este projecte de la Universitat Popular de Benicalap», ha indicat Lozano. «D’esta manera, el triangle format per tres grans centres socioculturals de la Universitat Popular es va configurant i està cada vegada més a prop».

L’edifici de Benicalap és una casona situada a l’interior del Parc de Benicalap, jardí de titularitat pública, i tindrà un únic accés directe des del carrer de Louis Braille. L’edificació posseïx forma de “L”.

La il·lustradora argentina Mariana Chiesa a la UP Russafa


El centre de Russafa de la Universitat Popular de València ha rebut la visita de la il·lustradora argentina Mariana Chiesa en una acte organitzat en col·laboració amb l’Editorial “Media Vaca”. La coneguda il·lustradora va oferir una xarrada sobre el seu treball, en el centre de la UP del carrer Denia, #UPRussafa, aprofitant la seua visita a Espanya en aquests dies. L’acte ha sigut una excel·lent  ocasió per a conèixer d’a prop el treball d’una esplèndida professional que s’implica habitualment en projectes de calat i compromís social.

L’activitat “Il·lustració: procediments gràfics de narració i expressió” és una activitat nova de la Universitat Popular de València, que s’ha incorporat aquest curs a la programació d’activitats de durada anual i és impartida pel dibuixant i historietista Lalo Kubala.

Néta d’immigrants espanyols a Argentina, Mariana Chiesa Mateos va estudiar en la Facultat de Belles arts de la Universitat Nacional de la Plata. En 1997, es va traslladar a Barcelona i, des de 2008, viu prop de Bolonia (Itàlia). En 2004 va il·lustrar una nova edició de ‘No hi ha temps per a jugar. Relats de xiquets treballadors’, versió il·lustrada del llibre publicat dotze anys abans per la sociòloga mexicana Sandra Arenal Huerto en el qual arreplegava els testimoniatges de cinquanta xiquets treballadors de Monterrey. Fins a la seua mort en 2000, Sandra Arenal es va distingir per la seua lluita en favor dels drets dels xiquets explotats. Un resultat del seu treball social va ser el llibre ‘No hi ha temps per a jugar’, basat en les nombroses entrevistes que va realitzar a xiquets explotats, en molts casos abans de complir els dotze anys. Els xiquets parlen sobre el seu treball, la seua vida i els seus somnis. Les il·lustracions del llibre van ser presentades en 2003, en la Fira Internacional de Llibre per a Xiquets de Bolonia.

Un altre llibre il·lustrat per l’autora en col·laboració amb Amnistia Internacional, ‘Migrando’, va aparèixer a Itàlia en 2010. Llibre sense paraules, planteja els problemes de la migració a Europa doncs per a l’autora és missió de l’art abordar els problemes socials, com fa en No hi ha temps per a jugar i Migrando.

En 2012 ha format part del jurat del premi ‘El llibre excepcional’ dins del programa infantil i juvenil del Literaturfestival de Berlín.

Bibliografia de Mariana Chiesa:

2002: ‘Mis primeras 80.000 palabras’, llibre il·lustrat per 231 artistes de vint països, editat per Vicente Ferrer. Editorial: Mitja Vaca, de València.

2004: ‘No hay tiempo para jugar. Relatos de niños trabajadores’, text: Sandra Arenal Hort, lustracions de Mariana Chiesa Mateos, editorial Mitja Vaca, València. (Mèxic primera edició, 1992; a Itàlia per l’Editorial de Zoolibri sota el Títol Senar c’è tempo per giocare, 2005)

2005: ‘Tipos ilustrados’. Catàleg de l’Exposició homònima en la Cromotex Galeria a Madrid, a la fi de 2004 i principis de 2005. Editorial Cromotex, Madrid.

2010: ‘Migrando’. Il·lustracions de Mariana Chiesa Mateos. Editorial Orecchio Acerbo, Roma.

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Lectura participativa de Vicent Andrés Estellés


Cartel dissenyat per l’AAVV Orriols-Rascanya

El centre #UPOrriols de la Universitat Popular de València intervindrà en la lectura participativa de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández, organitzada per l’Associació de Vens i Veïnes del barri Orriols-Rascanya.

A més de la lectura es realitzarà un taller de cal·ligrafia clàssica.

A les activitats participaràn les classes de Formació General d’Orriols, amb la formadora de la UP Amparo Domínguez i es desenvoluparan al Saló del Molí del centre UP Orriols.

 

AGENDA:

DIMARTS 6 DE NOVEMBRE 2018. 10 h. Taller de cal·ligrafia clàssica.

DIJOUS 8 DE NOVEMBRE 2018. 10 h. Lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández.

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València