UP Morvedre i UP Benicalap impulsen “Teixint xarxes” contra la violència masclista


Els centres de #UPMorvedre i #UPBenicalap han impulsat un taller de sensibilització enfront de la violència masclista. El projecte col·lectiu “Teixint xarxes” pretén unir les dones del nostre passat amb les dones del nostre futur a partir de les participants d’Universitat Popular de Morvedre i Benicalap en l’actualitat. S’han implicat en la iniciativa  les aules de Formació Bàsica, Formació General i Cultura Valenciana tant de Morvedre com de Benicalap.

Els objectius principals del projecte són realitzar una activitat de treball grupal en la qual se senten implicades les miembras de la comunitat d’Universitat Popular dels dos centres; proporcionar un mitjà d’expressió sobre la problemàtica de la dona, inclosa la violència de gènere,  diferent als que habitualment s’empren i fomentar la creativitat i el sentit estètic.

 

UP Morvedre i UP Benicalap: Sensibilització i formació contra la violència masclista


Amb motiu del #25N Dia  Internacional contra la Violència masclista, els centres #UPMorvedre i #UPBenicalap  han acollit una xarrada -col·loqui sobre violència de gènere amb les associacions FAGA i ROMI, a càrrec de  Lola Serrano Raya, matrona de l’Hospital de Sagunt i membre de la Comissió de Sensibilització contra la violència de gènere de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lliria.

#UPMarxalenes a la televisió valenciana À Punt


El centre UP Marxalenes ha arrancat el curs amb molt d’impuls. A més de celebrar la inauguració del 2019/20 amb un dinar per a tot el centre, han realitzat una visita cultural a les Escoles Píes del carrer Carnissers de València, han anat d’excursió i visita cultural a la localitat d’Anna i a Enguera i també han participat al programa ‘Atrapa’m si pots’, amb Eugeni Alemany, de la televisió pública autonòmica A Punt.

[25N] La #UPSantIsidre confecciona panells informatius sobre #ViolènciaMasclista


Amb motiu del #25N el centre #UPSantIsidre ha impulsat una activitat amb les persones participants de les diferents classes per a la confecció de tres panells informatius amb missatges relatius a la lluita per erradicar la violència contra les dones. Durant dues jornades, abans de cada classe, els i les formadores del centre han realitzat un exposició verbal sobre els missatges continguts en els panells, dirigida als seus i les seues participants per a obrir un debat sobre la violència masclista i la commemoració del 25 de Novembre.

[UPSANTISIDRE] “A més comunitat menys soletat. Connectant Sant Isidre”


El centre de la Universitat Popular de Sant Isidre  col·laborarà aquest curs amb el Projecte “A més comunitat menys soledat. Connectant Sant Isidre”, per a lluitar contra la soledat no desitjada en el barri, impulsat per “Ciutat Educadora. Fundació Les Naus”, de l’Ajuntament de València. La iniciativa ha comptat com a entitats promotores amb “Projecte Activa de San Isidro” (Hospital General de València), “Consell Valencià de Persones Majors” i Associació Mujer Ahora.

Els objectius del projecte són detectar en el barri de Sant Isidre casos de soletat no desitjada de les persones majors, crear una xarxa comunitària de detecció de la soletat no desitjada, fomentar i difondre aquelles activitats que ja existeixen i puguen crear xarxa entre les persones majors que es troben en aquesta situació  i crear i consolidar espais de trobada per a la gent del barri, com a comerços, places del barri i associacions, entre altres.

La UP de Sant Isidre formarà part d’aquesta xarxa comunitària comprometent-se a detectar casos de soledat no desitjada entre el veïnat del barri de Sant Isidre i derivar-los a la taula comunitària,  garantint la confidencialitat de les dades.

Dins del marc d’aquest projecte, el dissabte 30 de novembre se celebrarà la “Festa de la prevenció de la soledat” a la qual està convidat tot el veïnat, d’11 a 13 hores al parc de Sant Isidre. Per a la festa s’ha previst jocs tradicionals, tallers infantils, actuacions musicals i xocolatada amb bunyols.

 

Cartel en pdf

CURS GRATUÏT SOBRE L’HORTA DE VALÈNCIA AL PALAUET D’AIORA


La Universitat Popular de València oferirà del 5 al 21 de novembre un curs gratuït sobre l’horta de València, en col·laboració amb la Càtedra de l’Horta de la Universitat de València i Fundació Las Naves, amb expertes i experts de diferents disciplines i universitats valencianes. El curs abordarà la temàtica de l’horta des del punt de vista del territori i el paisatge, les festes i tradicions, el patrimoni, la memòria i les dones de l’horta, la història des de l’edat mitjana i les perspectives de futur.

La regidora de Servicis Socials i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, assenyala que “encetem una col·laboració institucional amb la càtedra de l’horta de la Universitat de València, per continuar desenvolupant la línia de treball que encetarem amb motiu de la capitalitat mundial en alimentació sostenible, a la Universitat Popular, i contribuir al millor coneixement i reconeixement social de l’horta de la nostra ciutat, patrimoni valuós per a la alimentació sostenible, com a patrimoni agrícola, però també com a patrimoni natural, cultural i paisatgístic, de a nostra ciutat”.  

Les sessions es desenvoluparan al palauet d’Aiora, actualment una de les seus de la Universitat Popular de València, en horari de 18 a 20 hores cada dimarts i dijous del mes de novembre. La inscripció és gratuïta i ha de fer-se enviant un mail a [email protected]

El programa inclou el dia 5 de novembre una conferència de l’investigador de la UPV i professor del Departament de Geografia de la Universitat de València, Carles Sanchis, sobre “El territori i paisatge de l’Horta deValència i els seus canvis”. El dia 7, Josep Vicent Frechina, musicòleg i estudiós de la cultura popular, oferirà una sessió sobre “Festes i tradicions de l’Horta de València” i el dia 12, Sergi Selma Castell, professor de la Universitat Jaume I de Castelló, donarà una conferencia sobre “La diversitat del patrimoni de l’Horta de València”.

Al curs hi haurà dos projeccions amb debat posterior, Una d’elles la del documental “Entre el dia i la nit no hi ha paret. Les dones de l’horta de Campanar” del Col·lectiu Les Espigolaores, amb les autores del mateix Alba Herrero Garcés, Natàlia Castellanos Ayala, Teresa de la Fuente Espinosa i Sarai Fariñas i Ausina, el dia 14 de noviembre. L’altre l’audiovisual “L’Horta de València: una herència per al futur”, amb Enric Guinot i Joan Carles Membrado, professors de la Universitat de València.

D’altra banda, el dia 19 de novembre, Ferran Esquilache Martí, professor de la Universitat Jaume I de Castelló, oferirà una sessió sobre “La Història de l’Horta de València”, de l’Edat Mitjana al present.