La Universitat Popular de València obrirà el període de preinscripció per a les seues activitats del curs 2021/22 del 6 al 19 de setembre. La preinscripció es farà en línia però els centres UP estaran oberts a partir de l’1 de setembre per a resoldre dubtes i facilitar les preinscripcions a les persones que puguen tindre dificultats d’accés a les noves tecnologies o a connexió a internet. El 21 de setembre es realitzarà el sorteig de places i la formalització de les matrícules serà del 23 de setembre al 3 d’octubre.
La regidora i presidenta de la Universitat Popular de València, Isabel Lozano, ha anunciat que “el pròxim curs la Universitat Popular recuperarà la programació habitual d’activitats amb dos sessions setmanals de classe i presencialitat sempre que les condicions sanitàries ho permeten”.
Lozano ha recordat que “la Universitat Popular ha sigut un dels servicis municipals que s’ha mantingut actiu durant tota la pandèmia, fins i tot en el període de confinament total, amb un programa d’activitats formatives i socioculturals online que han mobilitzat i connectat milers de persones dels diferents barris de la ciutat amb l’objectiu que cap persona sesentaa soles”.
El curs 2020/21, a causa de la necessitat de reduir les ratios a les aules pel covid-19, la Universitat Popular va transformar la seua programació en activitats d’una sola sessió setmanal en lloc de l’habitual programa de dos sessions cada setmana, per tal de poder acollir a totes les persones matriculades.
Després del sorteig i el primer període de formalització de matrícula de les persones seleccionades al sorteig, la possibilitat de matrícula quedarà oberta mentre queden places lliures.
Les classes del curs 2021/22 començaran el 4 d’octubre per als grups de dilluns i dimecres i el 5 d’octubre per als grups de dimarts i dijous.
La programació d’activitats per al curs 2021/22 es publicarà pròximament. L’accés a la programació i a la plataforma de matrícula serà per la web www.universitatpopular.com
La Universitat Popular de València compta amb 31 centres a diferents barris del nucli urbà i als pobles de la ciutat de València. La seua programació d’activitats està dirigida a les persones majors de 18 anys i contempla propostes de les árees de cultura general, arts plàstiques, arts escèniques, expressió corporal i activitat física, ball, anglés, valencià, comunicació i espanyol per a persones estrangeres, entre altres.
A més, la Universitat Popular de València impulsa un programa d’activitats socioculturals per a les persones matriculades als seus centres, que mobilitza cada curs més de 50.000 assistències a recursos culturals de la ciutat com museus, cinema, teatre, recorreguts d’interés històric i cultural, així com activitats en col·laboració amb nombroses entitats i institucions socioculturals de la ciutat.
La programació d’activitats per al pròxim curs es publicarà pròximament en esta mateixa web.
100 gregueries il·lustrades per participants de #UPValència
Les gregueries són metàfores amb humor, amb ironia. Generalment expressen un pensament amb una sola frase. Ens transporten o ens suggereixen imatges que ens ajuden a comprendre o completen el significat d’una frase o un concepte. Són un extraordinari recurs per a estimular la imaginació i la creativitat. El creador d’este gènere literari fou Ramón Gómez de la Serna (Madrid, 1888- Buenos Aires, 1963) i a la Universitat Popular l’hem fet servir per a alimentar la creativitat i aprendre a il·lustrar.
Probablement Ramón Gómez de la Serna (Madrid, 1888- Buenos Aires, 1963) hauria gaudit del potencial de les xarxes socials per a globalitzar les seus gregueries. Són curtes, imaginatives, i encaixen molt be amb els missatges que actualment més èxit tenen a les xarxes socials.
A #UPValència hem apostat per la creativitat, especialment en temps de pandèmia i de confinaments, i hem convertit l’aula de dibuix dels centres d’Abastos i Nou Moles en un taller d’il·lustració en el que s’han utilitzat les gregueries d’este autor per a donar ales a la imaginació i la creativitat i iniciar l’alumnat en la il·lustració.
El taller d’il·lustració ha motivat l’alumnat per a pensar i treballar les diferents idees i fer esbossos abans d’obtindre la il·lustració definitiva. El procés ha sigut molt enriquidor, ja que ha comportat reflexió i debat de plantejaments gràfics amb l’objecte de representar les idees escollides.
El resultat es pot veure en este llibre autoeditat com a treball de final de curs: “100 gregueries de Ramón Gómez de la Serna il·lustrades per participants de la Universitat Popular”.
Descarregar el llibre en pdf ací
100 Gregueries il·lustradesL’exposició “Dones pintores” en UP Algirós visibilitza i reconeix a dones artistes
La Universitat Popular de València mostra una exposició sobre “Dones pintores” en el seu centre de #UPAlgirós fruit d’un procés d’investigació i aprenentatge sobre la discriminació de les dones i el paper d’aquestes en l’art. El projecte es va iniciar durant el confinament per la pandèmia de Covid-19 i s’ha desenvolupat al llarg del curs fins a compondre aquesta sèrie de retrats de dones pintores i les fitxes informatives sobre la seua obra i la seua història.
L’exposició està formada per 27 tauletes cadascuna amb la imatge d’una artista realitzada amb la tècnica transfer a partir d’una fotografia de cada pintora, acompanyada de posters explicatius de vida i obra.A més, es mostra una interpretació d’una obra pictòrica de cada artista realitzada amb tècnica lliure per les participants de l’activitat de “Pintura i dibuix” del centre UP d’Algirós.
La mostra es podrà visitar en este centre situat al carrer Músic Ginés, 21 fins al 23 de juny de 2021.
Al llarg de la història de l’art hi ha hagut moltíssimes dones pintores que han estat silenciades, sense visibilitat en exposicions o sales de museus, sense esments en els llibres de text, sense reconeixements públics, i la seua obra ha romàs oculta i desconeguda per a la societat. Aquesta ombra sobre les dones pintores ha ocultat també a moltes dones en altres àmbits i té com a causa la cultura masclista segons la qual les dones era éssers de segona fila, els seus assoliments o destreses menyspreades i el seu rol esperat el confinament en l’àmbit domèstic.
Afortunadament les creences masclistes van trencant-se gràcies a l’esforç de moltes dones i accions feministes com aquesta exposició que reivindiquen i reconeixen el dret de les dones a ser presents en l’espai públic en igualtat d’oportunitats amb els homes.
Un mes de juny per a conéixer la història de València passejant
Més de 100 persones participaran amb la Universitat Popular de València, el mes de juny, en els projectes educatius de l’Ajuntament de València “Coneix València passejant” i “València modernista i Art déco”. Les visites es realitzaran seguint les indicacions sanitàries per Covid en deu grups diferents, en els quals participaran els centres UP de Morvedre, Benimaclet, Orriols, Russafa, Nou Moles i Carpesa.
La Universitat Popular de València gestiona i promou cada curs més de 50.000 assistències a cites culturals de la ciutat: teatre, cinema, museus, visites guiades, exposicions, conferències, excursions, iniciatives solidàries, entre altres.
Coneix València passejant
El projecte educatiu “Coneix València passejant”, de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València, suposa una aproximació a la història, l’art i el traçat urbanístic de València, ressaltant el període en què la ciutat era una de les més importants de tot el Mediterrani.
Els objectius d’aquest projecte són donar a conéixer la història de la nostra ciutat, aprendre història de manera vivencial, descobrir la urbanística de València en altres èpoques i la seua incidència a la València actual, així com valorar el nostre patrimoni històric-artístic.
El programa consisteix en un recorregut, d’una duració aproximada de 3 hores i mitja, que s’inicia a les Torres de Serrans, el Palau dels Català de Valeriola, l’exterior de les Corts Valencianes (Palacio de Benicarló), la plaça de la Verge, l’exterior de la Catedral, la plaça de la Reina i la Llotja.
L’activitat permet, no sols una presa de contacte amb alguns dels monuments més rellevants de l’important patrimoni artístic-cultural que perduren a la ciutat, sinó de l’ús a través del temps dels espais que el conformen.
Més info: https://educacio-valencia.es/es/proyectos/conoce-valencia-paseando/
València Modernista i Art déco
El programa “València Modernista i Art déco”, de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València, és un itinerari que inclou les principals manifestacions modernistes i Art déco del nucli urbà de la ciutat de València. A través d’aquestes dues tendències artístiques, durant el recorregut, s’explica tant la història com el desenvolupament social i econòmic de València des de mitjan segle XIX fins a la dècada dels anys 30 del segle XX.
La visita, amb una duració aproximada de 3 hores i mitja, inclou parada en edificis com el Mercat de Colón, exterior de la Casa Jueva, l’Estació del Nord, exterior del cinema Capitol, l’Ajuntament de València, així com els edificis modernistes del carrer de la Pau. Aquests punts de referència per a l’activitat, serviran de base per a explicar l’arquitectura, l’escultura i la pintura d’aquestes manifestacions artístiques, però també la cultura visual d’aquell temps com els principals mitjans de comunicació, els artistes més destacats del moment, el sistema polític i forma de vida quotidiana de la ciutadania.
Més info: https://educacio-valencia.es/es/proyectos/valencia-modernista-y-art-deco/