UP València i la Federació Espanyola d’Universitats Populars projecten noves col·laboracions


La Universitat Popular de València ha rebut a la presidenta de la Federació Espanyola d’Universitats Populars (FEUP), Mónica Calurano Vellarino, i a la Coordinadora General d’aquesta entitat, Montserrat Morales Corraliza, per a conéixer els nous programes i projectes de la FEUP i concretar la participació de UP València en aquests.
La Universitat Popular de València és membre d’aquesta federació, de la qual formen part dues-centes universitats populars d’Espanya. Des del curs 2016/17 UP València desenvolupa projectes en col·laboració amb la FEUP amb càrrec a la partida del 0’7% de l’IRPF per a fins socials, desenvolupant tallers i cursos de formació dirigits a dones per a l’alfabetització digital, la millora o la cerca d’ocupació, la reducció de la bretxa digital i l’emprenedoria, sota l’empar del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i de l’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat.
Un dels nous projectes de la FEUP en els quals la Universitat Popular de València estudia la seua participació és una escola de transició energètica, els objectius de la qual estan en línia amb l’eix de treball sobre sostenibilitat que UP València ve desenvolupant a partir de la declaració de València com a “Capital mundial de l’alimentació sostenible” en 2017 i en sintonia amb la recent declaració de València “Capital verda europea 2024”.
La presidenta de la FEUP també va presentar el llibre blanc de les universitats populars, per a una ciutadania conscient, participativa i responsable; un document base per a donar resposta als nous desafiaments socials. Arran del treball realitzat amb el llibre blanc, s’està desenvolupant un programa d’enfortiment d’universitats populars, que implica un treball sistematitzat i professional per a intervindre en les UP amb l’objectiu d’acompanyar el seu procés de creixement i enfortiment.
D’altra banda, també és una novetat la creació d’una editorial pròpia de la FEUP, que s’estrena amb la publicació de set títols, dedicats a cadascun dels desafiaments per al segle XXI: educació, cultura, igualtat, ocupació, tecnologia, salut i sostenibilitat. Les obres són d’elaboració col·lectiva i compten amb la col·laboració de professionals de diferents universitats populars, de l’àmbit acadèmic i de diferents administracions públiques.

La Universitat Popular compromesa amb l’eliminació de la violència masclista: 25N


L’eliminació de la violència masclista és un objectiu que es treballa tot l’any als centres UP. Amb motiu del 25N, Dia lnternacional de l’eliminació de la violència contra les dones, ampliem els esforços per a conscienciar i espentar contra esta violació flagrant dels drets humans amb un ample programa d’actes. A més, el diumenge 27 de novembre de 2022 vos esperem a la plaça de l’’Ajuntament, entre les 11 i les 14.00 hores, al festival #lgualMentFest, per a mostrar-vos les iniciatives que la UP desenvolupa al llarg de l’any en favor de la igualtat i contra la violència.
ACTIVITATS ALS CENTRES UP:

UP ALGIRÓS
VISITA a la Unitat d’Igualtat del Marítim que inclou un TALLER sobre els motius de la celebració del 25N.


UP PALAUET D’AIORA ESPAI SOCIOCULTURAL

  • Exposició conjunta amb Dons en Acció i la AAVV l’Illa, sobre Dons de ciència, inauguració el dimecres 23 de novembre a les 11 h, amb conferència a càrrec d’Amparo Zacarés Pamblanco. Estarà exposada fins al 16 de desembre.
  • Áurea Alba en concert, el dia 24 de novembre a les 18.30 hores, en col·laboració amb l’Aula Violeta, Dons en Acció i la AAVV l’Illa.

UP BENICALAP ESPAI SOCIOCULTURAL
Es recordarà el dia a les aules amb la finalitat de reflexionar sobre la importància d’aquest dia.


UP BENIMÀMET-BENIFERRI
Es recordarà el dia a les aules amb la finalitat de reflexionar sobre la importància d’aquest dia.


UP BENIMACLET

  • Mural realitzat per l’activitat d’anglés contra la violència de gènere. Es realitzarà a l’aula d’anglés i s’exposarà en la *UP. Es podrà visitar en horari d’obertura de centre.
  • Es recordarà el dia a les aules amb la finalitat de reflexionar sobre la importància d’aquest dia.

UP EL CABANYAL-NATZARET

  • En el centre de Natzaret es realitzarà una interpretació de la cançó de manera plàstica i lectura del manifest contra la Violència de Gènere, en la plaça de Natzaret a llarg del matí del 25 de novembre.
  • En UP El Cabanyal xarrada del grup GAMMA mancant concretar data.
  • Xarrada amb la Unitat d’Igualtat del Marítim, mancant concretar data.

UP CASTELLAR-OLIVERAL

  • “La silenciación com a forma de violència: Dones de Tafilet” impartit per Mª Carmen Pérez Rodrigo. Recital de poesia i música. Dilluns 21 de novembre a la biblioteca Matilde Ramos de 16 a 18 h La intenció d’aquest taller de poesia i música, (amb poemes musicats i altres cançons pertinents amb el tema del taller) és recuperar la veu perduda de magnifiques autores, pioneres del feminisme a Espanya, que van ser esborrades de la història, primer per ser dones i, en alguns casos, a més per la seua ideologia política o orientació sexual o religiosa.
  • BALLANT CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE. “La porta violeta” de Rozalen. Dimecres 23 de novembre de 9.15 a 12 h.
  • RUTA PER L’HORTA DE CASTELLAR FINS A *PINEDO. EIXIDA a les 9.15 h des de Centre Cívic “La *Cebera” en ruta per l’horta fins a la platja de Pinedo. Esmorzar sobre les 10 h. després ball a la platja de la cançó “La porta violeta” de Rozalén. Esmorzar en Rte. Poliesportiu-camp futbol.
  • “Humana” relats de la història d’un immigrant. Dimarts 22 de novembre a la biblioteca Matilde Ramos de 17 a 19 h. Rayyan va nàixer en un camp de refugiats palestins a Síria. Va emprendre la seua fugida per Líbia, el Marroc fins a arribar a Espanya en 2018, on va sol·licitar asil. Una història marcada per pors, violències i incertesa, però també de superació, lluita i ganes de viure.
  • EXPOSICIÓ: “La UP pinta amb Rozalén una porta violeta”. Centre Cívic “La Cebera” Castellar-Oliveral. 2ªPlanta. Dimecres 23 de novembre a les 17 h
  • Taller de la cançó de Rozalen i lectura del manifest contra la Violència de Gènere. Dijous 24 de novembre a les 17 h a l’aula de cultura general de la UP Castellar-Oliveral del Centre Cívic “ La Cebera” 2a Planta.

UP CIUTAT VELLA

Xarrada de prevenció que realitzarà el grup GAMMA de la PLV districte 1


UP EL PALMAR

TALLER “Dones que parlen de dones”. INTERED. Dimecres 23 de novembre.


UP JESÚS

Están previstes diferents activitats per a commemorar la jornada del 25N, recordatori en aula i en tauler d’anuncis del centre.


UP ELS ORRIOLS

Expo participativa amb missatges contra la violència de gènere que estarà posada des del 21 de novembre fins a final de mes.


UP LA SAÏDIA

  • Cada setmana d’enguany, amb motiu de commemorar el naixement de Joan Fuster, difondran els seus aforismes de manera sumativa, exposant imatges a l’entrada del centre de UP La Saïdia. Durant la setmana del 21 al 25 de novembre, els aforismes seleccionats estan relacionats amb el gènere i la dona, així com frases a favor de la igualtat i contra la violència de gènere.
  • En aqueixa mateixa setmana, en les activitats de formació general, dedicaran alguna sessió a l’obra literària de Fuster en relació amb la dona i el terme Uxoricidi.
  • Finalment, en les diferents activitats formatives que s’imparteixen en el centre, es convidarà a tots/as les participants a elaborar frases d’aforismes a favor de la igualtat. Es plasmaran en cartolines que es muntaran en forma de m´voil i es penjaran des del 25 de novembre fins al final del trimestre en l’escala del centre.

UP LA MALVA-ROSA

  • Des de les activitats de ceràmica, pintura i artesania, plantegen una proposta per al 25N “Contra la violència de gènere”. S’han realitzat TALLERS D’IMPRESSIÓ BOTÀNICA en plaques de fang, per a CREAR UN MURAL, amb una visió positiva com a reacció a l’agressió al medi ambient, vinculat a la violència de gènere. El dijous 24 inauguraran l’exposició a les 10.30 h.
  • Xarrada impartida pel professor de música de la Música que genera pau i canvia els estats d’ànim per a un món tranquil sense agressivitat.

UP MARXALENES

  • A l’aula de formació general/bàsica s’ha organitzat una taula redona. Tema: Què podem fer cadascuna de nosaltres perquè la violència cap a la dona desaparega. La taula estarà dirigida per la formadora Pilar Prósper Soriano.

UP NOU MOLES

Exposició Alleugerim la nostra càrrega!. Recollirà idees dels participants que escriuran en globus i penjaran en el centre de Nou Moles i Proveïments.


NA ROVELLA

  • 22 de Novembre: Trobada poètica i musical en el qual es recitaran poemes per sorpresa de dones invisibilitzades en la història i que totes elles d’alguna forma estan relacionades amb la Universitat Popular.
    Activitat titulada SERENDÍPIA. “Trobar alguna cosa quan no ho busques”
    Convocaran als participants en la sala d’actes de 16.00 a 19.00 hores.
  • Teatre: Obra “MARGARIDA”. 22 de novembre de 2022.
  • Durant la setmana l’eix transversal en les activitats serà la lluita contra la violència de gènere.

UP POBLE NOU

Taller Pasta egípcia. Dijous 24 Novembre. 16h en UP Poble Nou: “Art contra la violència de gènere”. Crearem formes per a decorar el nostre cos relacionades amb el 25N. Concentrant-se a modelar i crear. Per a participants de Pobles Nord 1.


UP POBLES NORD2

Des de Pobles del Nord 2 se celebrarà un Cinema-Fòrum en la UP de Carpesa, els dies 23 i 24 Novembre, a les 16.30 hores per a commemorar aqueix dia.


UP RUSSAFA

El dimecres 23 de novembre a les 17 hores, projecció i xarrada del documental L’ordre de les coses, activitat de centre amb motiu del 25N. Nominada al Goya l’any 2011. Mostra visual per a reflexionar sobre la problemàtica de la violència de gènere, plantejada de manera simbòlica i intencionadament surrealista de la realitat per a provocar una resposta reflexiva en les persones espectadores, molt diferent de la que provoca la crua realitat de hui dia. Lloc de celebració centre UP RUSSAFA, aula de gimnàstica.


UP SANT ISIDRE

  • Elaborarán panells informatius amb il·lustracions de violència de gènere i un altre amb cronologia de les víctimes per violència de gènere.
  • A les aules de manera transversal s’explicarà la problemàtica i la situació actual respecte a aquest tema.

UP CAMINS Al GRAU

  • Dia 21 de 9.30 a 11.30 hores. “Recorregut pel Parc de Marxalenes”
  • Del 22 al 30 de novembre: Exposició “La Universitat Popular pinta amb Rozalén una Porta Violeta”, en la segona planta.
  • Dia 23, a les 11horas, MARGARIDA, teatre Talía.
  • Dia 24 a les 11.00 hores. Decàleg Contra la Violència de Gènere.

La Universitat Popular de València, a més es suma a les activitats de la Regidoria d’lgualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València. Enguany esta regidoria commemora el 25N amb la campanya “Homes contra la violència masclista” i el lema #hotenimclar, que s’adreça als homes i remarca la importància que reconeguen, assenyalen i denuncien les violències contra les dones i s’impliquen en la sensibilització d’altres homes que encara mostren resistències.
La pàgina web municipal per a accedir a tota la informació del 25N és: https://www.valencia.es/25n2022/

La Universitat Popular organitza tallers gratuïts d’alimentació saludable en col·laboració amb Justícia Alimentaria


La Universitat Popular (UP), en col·laboració amb l’organització Justícia Alimentaria, ha organitzat un cicle de tallers gratuïts sobre alimentació saludable i sostenible obert a la ciutadania. La iniciativa consistix en 11 sessions formatives d’hora i mitja de duració i es realitzaran en els centres UP Ribes Espai Sociocultural i UP Palauet d’Aiora Espai Sociocultural fins el 25 de gener de 2023.

Els tallers, segons ha afirmat la presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, “formen part de l’eix de treball que la UP està desenvolupant des de fa anys en relació a una alimentació saludable i sostenible, a la millora dels hàbits alimentaris i a la reducció de l’impacte dels hàbits quotidians en el medi ambient”. A més, se suma “a l’ampli programa que desenvolupa la Universitat Popular d’iniciatives en col·laboració amb altres organitzacions sense ànim de lucre”.

Les sessions es desenvolupen fins el pròxim 25 de gener

El cicle està orientat a fomentar una visió més crítica sobre la forma en què ens alimentem i a buscar alternatives conjuntes en favor d’un sistema alimentari més just, saludable i sostenible. Així, els tallers pretenen fomentar la formació i reflexió sobre el sistema agroalimentari actual i promoure pautes de consum que impulsen un model alimentari basat en relacions més justes, en la proximitat, en aliments de temporada, l’agroecologia i altres pautes que ajuden a portar una dieta més saludable i compromesa amb el planeta.

La inscripció en els tallers ―es pot triar entre els centres UP Ribes i UP Aiora― és gratuïta i inclou un taller de cuina per a aprendre des de la pràctica de com canviar la dieta fins a una visita per viure una experiència agroecològica per a conèixer el treball de les persones productores de l’horta de València.

Justícia Alimentaria és una associació amb més de 30 anys d’experiència, que promou un model alimentari alternatiu des de la cooperació, l’educació i la mobilització. Promou el dret a una alimentació adequada, nutritiva i sostenible de totes les persones, especialment dels col·lectius més vulnerables.

El cicle de tallers forma part del projecte “Les llavors del canvi” de Justícia Alimentaria en col·laboració amb la Universitat Popular, que compta amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Des de l’organització Justícia Alimentaria assenyalen que “l’alimentació és una ferramenta imprescindible per a lluitar contra el canvi climàtic i, tot i que calen importants canvis mitjançant el desenvolupament de polítiques alimentàries i canvis estructurals, també és necessari aprendre bones pràctiques i ser conscients del paper que pot tindre cada persona per a promoure estos canvis”.

La inscripció als tallers es pot fer a través de l’adreça de correu electrònic [email protected].Tota la informació sobre el cicle formatiu està disponible en la pàgina web https://justiciaalimentaria.org/.

La Universitat Popular de València incrementa centres, activitats i recursos amb el pressupost per a 2023


El Consell Rector de la Universitat Popular de València ha aprovat els seus pressuposts per a 2023, de més de 5’7 milions d’euros i que comporten un increment d’un 2’15% respecte de l’any anterior. La presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha afirmat que són uns comptes “que deixen enrere les dificultats i respostes a la situació de pandèmia i impulsen una important renovació, ampliació i consolidació del projecte: més centres, més activitats, més places disponibles, més atenció a les noves necessitats de la ciutadania, més connexió amb entitats i organitzacions de barri i més i millors recursos”.

L’organisme obrirà un nou centre en el districte de Campanar

Els pressuposts de la Universitat Popular de València per a 2023 comporten un increment de 122.000 euros respecte al pressupost de l’exercici anterior.  Lozano defineix estos comptes com “els d’agafar un nou impuls després de la tornada a la normalitat després de la pandèmia”. En el present curs es recuperen els aforaments en les aules i el número de sessions setmanals així com la cessió de l’ús d’espais a organitzacions  sense ànim de lucre, mitjançant el projecte “Centres oberts”, sense restriccions relacionades amb la pandèmia.

A més, és l’any de creixement de centres com la pròxima Universitat Popular de Campanar, amb un local que la Universitat Popular adquirirà pròximament i per al qual ja s’ha realitzat la disposició de la inversió necessària. Esta iniciativa forma part del projecte de consolidació de la xarxa de centres de la Universitat Popular, a la que es sumaran els futurs centres –actualment en projecte- a Torrefiel  i Malilla així com la nova ubicació del centre del Cabanyal. Este creixement permetrà a la Universitat Popular estar present no només en totes les juntes de districte de la ciutat sinó també en una gran part de barris i districtes. “L’objectiu és que el veïnat de qualsevol districte de la ciutat de València tinga un centre UP prop de casa”, explica Lozano.

En els pressuposts per a 2023 també cal sumar nous formats i activitats, la inversió en renovació d’instal·lacions i d’equipaments per a la digitalització dels centres UP, la potenciació dels tres Espais Socioculturals de la UP (a Benicalap, Aiora i Ribes) i de la gestió sociocultural, que actualment mobilitza més de 50.000 assistències per curs a recursos culturals de la ciutat i el programa de xerrades, conferències, exposicions i altres iniciatives que reben una important afluència de públic a més de l’assistència a activitats a les aules.

Cal destacar igualmentque en 2023 la Universitat Popular de València celebrarà el seu 120 aniversari, amb una programació d’actes específica, i la culminació definitiva del procés d’estabilització de la plantilla laboral -previst per a 2023- i la generació d’una borsa de treball que permetrà incrementar activitats de cicle llarg i cobrir baixes temporals per a mantindre actives totes les activitats programades.

L’ampliació de noves activitats del programa Coordenades, amb nous formats i temàtiques, com la reducció de l’escletxa digital o la sostenibilitat, permetrà també arribar a nous segments d’edat  i diferents inquietuds o necessitats formatives i a nous col·lectius de ciutadans i ciutadanes.

L’esforç en la difusió de campanyes informatives forma part de l’interésa ampliar i millorar les oportunitats d’accés a l’oferta programàtica de la UP, tant la formativa a les aules com la sociocultural fora d’estos espais.