Un còmic sobre el fundador de la primera Universitat Popular de València


Fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903

UN PERSONATGE DE CÒMIC ANOMENAT VICENTE BLASCO IBÁÑEZ

 La Casa Museu de Blasco Ibáñez a la Malva-rosa, on han tingut lloc diversos actes en commemoració del 150 aniversari del naixement de l’escriptor, ha acollit la presentació de “Vicente Blasco Ibáñez. Una vida apassionant”, una biografia en còmic del fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903, i autor de novel·les com La barraca.

Per iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, l’obra ha estat escrita per Miguel Ángel Giner Bou i il·lustrada per Cristina Durán, i usa el relat d’un vell pescador al seu nét com a marc de la narració, que comença amb el retorn de les restes de Blasco a València en 1933 i acaba en un moment igualment històric que subratlla el significat dels valors defensats per l’escriptor.

Durant la presentació, la regidora de Cultura, Gloria Tello, ha descrit el còmic com “una porta oberta cap a la immensa obra de l’escriptor valencià i un mitjà perquè tots, especialment els més joves, s’endinsen en la biografia d’un home d’acció, un personatge de novel·la ell mateix, que potser va viure tres o quatre vides en els seus poc més de seixanta anys”.

Com a part de la celebració del 150 aniversari de Blasco Ibáñez, Tello ha anunciat, a més, la pròxima reedició de Flor de Mayo amb il·lustracions de Segrelles, així com la renovació dels aspectes didàctics de la Casa Museu i la seua presència en Internet.

 UNA VIDA INTENSA

Per la seua banda, la dibuixant Cristina Durán ha confessat que el guionista Miguel Ángel Giner Bou i ella han gaudit plasmant “la intensa vida de Blasco Ibañez, la seua activitat política, els seus viatges i la seua faceta com a defensor dels drets humans, el progrés i els valors republicans. Les seues obres són tan conegudes que quasi oculten la seua personalitat tan especial. M’hauria encantat escoltar-lo parlar en públic. Havia de ser un orador polític excepcional”.

 

Segons Durán, la major dificultat amb què s’han trobat ha sigut condensar en poc més de cinquanta pàgines una biografia que podria abastar “quatre vides en una”. “M’haguera agradat disposar del doble d’espai, almenys. Hem hagut de condensar en poques vinyetes aspectes com el seu pas per Hollywood o tots els seus viatges. El nostre objectiu ha sigut acostar el personatge als lectors, despertar el seu interès i impulsar-los a buscar més informació.”

Cristina Durán ha trobat “apassionant” la tasca de documentació prèvia per a una obra com esta: “Ha sigut fantàstic descobrir com era València en aquella època, des dels edificis i els carrers, a les persones i les seues formes de vestir. Llocs com la plaça de bous, amb les vies de tren per davant, la primera Estació del Nord o l’institut Lluís Vives apareixen tal i com eren.”

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou es dediquen al còmic i la il·lustració des de fa quasi 25 anys. Han sigut finalistes en dos ocasions del Premi Nacional de Còmic que concedix el Ministeri de Cultura, i en 2016 van guanyar juntament amb la seua companya, Laura Ballester, el Premi Ciutat de Palma de Còmic per la novel·la gràfica El Dia Tres. Durán ha sigut, a més, presidenta de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians, càrrec que exercix actualment Miguel Ángel Giner des de 2013.