La Universitat Popular reconeix i fa visibles les dones creadores valencianes amb rutes guiades per la ciutat



La Universitat Popular de València, en el marc del programa #Ellescreen del seu 115 aniversari ha volgut reconéixer i fer visibles les dones creadores valencianes amb un programa gratuit de rutes guiades pel centre històric de la ciutat de València, sota el títol “Camins en femení. Dones creadores valencianes”. Prop de 200 persones recorreran aquesta setmana els carrers de Ciutat vella per conéixer millor Isabel de Villena, Margarida i Dorotea Joanes, Josefa María Larraga, Viria Acte, Mencia de Mendoza, Maria Egual i Isabel Suaris, Antonia Gómez, Manuela Solís, Balbina Medrano i Maria Cambrils.

 

Al llarg de la història les dones han tingut diversos rols, malauradament la història general ha invisibilitzat part de la importància d’aquestes als canvis socials, polítics i culturals. Tradicionalment, s’han desenvolupat projectes per atorgar visibilitat a personatges rellevants de la ciutat de València, no obstant, sense donar la rellevància necessària als rols femenins ni enfocant a les dones com a creadores i eixos del desenvolupament cultural.

Amb aquesta ruta cultural pel casc històric de València és pretén donar a conéixer el paper de les dones de València com eixos del desenvolupament social i cultural al llarg de la història. A mis de difondre la història i el llegat de dones de la ciutat de València.; Revaloritzar el paper de les dones creadores valencianes; i Fomentar el sentiment d’apropiació del seu llegat.

Amb la ruta Camins en Femení ens endinsarem en les vides de les primeres universitàries, inventores, intel·lectuals, impressores, escriptores i polítiques, en fi, una xicoteta mostra de valencianes que trencaren amb els rols socials des d’època romana fins al segle XX.

La ruta començara al pont de Serrans amb Sor Isabel de Villena, la primera dona valenciana que va escriu-re un llibre en la nostra llengua. Seguidament visitarem el taller del pintor renaixentista valencià Joan de Joanes. Sabies que les seues filles Margarida i Dorotea també eren pintores? I que participaven activament al taller familiar? Coneixerem també la història de Josefa María Larraga, una pintora del segle XVIII que va obrir la primera acadèmia de pintura per a dones a la ciutat de València. A continuació coneixerem al Portal de la Valldigna la feina dels impressors, destacant la figura de Jerónima Galés. Una de les impressores del segle XVI més famoses d’Espanya.

I del segle XV, farem un viatge en el temps per traslladar-nos a l´època romana, per conéixer a Viria Acte. L´escultura que va aconseguir la seua llibertat gràcies a la seua professionalitat i feina.  També coneixerem a Mencia de Mendoza, la primera humanista de València. I del segle XVI farem un viatge en el temps per traslladar-nos a l´època romana, per conéixer a Viria Acte. L´escultura que va aconseguir la seua llibertat gràcies a la seua professionalitat i feina. Les següents dones a conèixer en la nostra ruta són dos poetesses, Maria Egual i Isabel Suaris. I abans de traslladar-nos al segle XX i parlar de les primeres dones universitàries i feministes, no podem oblidar a Antonia Gómez, una emprenedora del segle XVIII, que amb totes les adversitats que va patir, aconseguí obrir una xicoteta impremta al Carrer Nueva Cruz i ser un èxit de masses tota la seua producció.

I per fi, a la Nau, parlarem de les grans oblidades del segle XX. Una d´elles es Manuela Solís, la primera universitària de València, que es va matricular en Medicina. I Ascensión Chirivella, la primera advocada d´Espanya en estar col·legiada i poder exercir la seua professió. La ruta conclourà a la plaça de l´Ajuntament on coneixerem la història de Balbina Medrano, la primera regidoria de València i a la feminista i activista Maria Cambrils, qui va lluitar fins a la seua mort que aconseguir l´igualtat entre hòmens i dones.