17 síl·labes: l’haiku il·lustrat


 

L’haiku, poema breu de 17 síl·labes que té el seu origen en la poesia japonesa,  ha sigut un dels protagonistes de l’activitat creativa de #UPSantMarcellí  en el marc del 115 aniversari de la Universitat Popular de València.

La idea ha sorgit de l’aula de Pintura i Dibuix d’aquest centre UP, al fil dels seus tallers de creativitat i seguint el tema transversal que està treballant aquest centre UP aquest curs: les lletres. I s’ha concretat en un conferència sobre l’haiku i les seues característiques i una exposició en la biblioteca municipal Clara Santiró i Font, en el centre de la Rambleta.

La proposta parteix de l’haiku, del poema, com a element a desenvolupar plàsticament. S’ha buscat comunicar amb el dibuix el missatge que els poemes traslladen amb les paraules, però fugint de la literalitat.

L’haiku parteix de la contemplació de la naturalesa, de l’emoció que produeix aquesta contemplació.  A partir de les paraules evoquem imatges que a més ens suggereixen nous mons, una representació d’idees per mitjà de la tinta i el pinzell on el text s’utilitza com a punt de partida per a arribar a nous llocs.

L’haiku és joc, cerca, bellesa, sorpresa, descobriment…

A aquest interessant món de l’haiku ens ha acostat amb una conferencia l’especialista María Amparo Montaner Montava, professora de la Facultat de Filologia de la Universitat de València, que ha sigut coordinadora durant 10 anys de l’àrea d’Àsia Oriental.