Més de 70 hores d’històries de vida de les dones


El projecte reuneix més de 70 hores d’històries de vida de 47 dones

 

QUATRE GENERACIONS DE DONES AMPLIEN L’ARXIU DE MEMÒRIA I IGUALTAT DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 

La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte ‘Obrir portes, encendre cors’, dimarts que ve 27 de març, a les 18.30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

 

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

 

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

 

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

 

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

 

Les entrevistes íntegres aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets. Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.