¡Noves activitats: Joieria ceràmica i Tècnica Rakú! #MatrículaOberta


La Universitat Popular de València obri matrícula hui per a dues noves activitats: Joieria ceràmica i Tècnica Rakú, en els centres de Morvedre, Russafa, Sant Isidre i Nou Moles. La matrícula costarà 25 euros i es pot formalitzar online a través de la pàgina habitual de #UPValència per a matriculacions del programa #Coordenades:  https://matricula.universitatpopular.com/selecciocoordenades.

Formadora: Xelo Navarro Bosch

JOIERIA CERÀMICA. HORARIS:

Morvedre del 20/01/2020 al 30/03/2020 Dilluns i Dimecres de 9 a 11 h

Russafa del 20/01/2020 al 30/03/2020 Dilluns i Dimecres de 15 a 17 h

Sant Isidre del 01/04/2020 al 22/06/2020 Dilluns i Dimecres de 9 a 11 h

Nou Moles del 01/04/2020 al 22/06/2020 Dilluns i Dimecres de 15 a 17 h

 

TÈCNICA RAKÚ. HORARIS:

Morvedre del 20/01/2020 al 30/03/2020 Dilluns i Dimecres d’11 a 13 h

Russafa del 20/01/2020 al 30/03/2020 Dilluns i Dimecres de 17 a 19 h

Sant Isidre del 01/04/2020 al 22/06/2020 Dilluns i Dimecres d’11 a 13 h

Nou Moles del 01/04/2020 al 22/06/2020 Dilluns i Dimecres de 17 a 19 h

 

 

JOIERIA CERÀMICA

1.-DESCRIPCIÓ

En el taller es desenvoluparan diferents tipus de tècniques que de forma intensiva l’iniciació en l’art de la Joieria Ceràmica. No es necessita coneixements previs en modelat, sols ganes d’experimentar i crear. A traves de la realització d’exercicis simples al principi i de projectes mes complexos després, l’alumnat adquirirà la destresa, precisió i control necessaris per a una correcta execució dels treballs i per a poder manifestar les seus capacitats creatives i expressives.

2.- OBJECTIUS

• Conèixer el vocabulari bàsic, els materials i suports específics mes comuns. • Conèixer e identificar les ferramentes, tècniques i procediments i el seu us. • Realitzar una planificació i reflexió del disseny abans d’arribar a una realització del treball. • Apreciar els valors plàstics propis de les obres especifiques del taller a que es refereix. • Utilitzar estratègies metodològiques per a formar persones actives, curioses, emprenedores i creatives. • Adquirir la destresa, precisió i control necessaris per a una correcta execució de treballs. • Incentivar i desenvolupar les capacitats creatives i expressives de l’alumne

2.1- Tècniques

Engalbes vitrificables en la tècnica de mono cocció que preparara cada participant Esmalts de baixa temperatura que elaboraran els i les propies participants. Aplicació de fornitures per a l’acabament de les peces de joieria cera

3.- PROJECTE FINAL

Per a acabar el taller, cadascú dels participants hauran realitzat un collaret, una polsera i unes arracades amb les tècniques apreses durant tot el taller.

 

TÈCNICA RAKÚ

Curs adreçat a persones que volen conèixer aquest procés ceràmic. Amb aquest taller es podran desenvolupar noves habilitats socials i emocionals, així com millorar l’autonomia personal. Una activitat que pot afavorir la qualitat de vida. La técnica del Rakú, ens permet entendre i aproximar-nos al complex món de la ceràmica d’una forma senzilla i molt gratificant. La ceràmica està molt arrelada a la nostra cultura artística tradicional de la mediterrània, podrem veure altres cultures lligades amb la cerámica, com ho es la del Japó, en aquesta tècnica milenaria que és el Rakú.

La paraula Rakú, en el seu idioma original significa, alliberament, felicitat, goig, satisfacció, etc, en definitiva sintetitzava un dels més grans ideals del poble japonés d’aquella època. En un principi, formava part de la filosofía “ZEN”. Les mans del terrisser signifiquen l’espirit i l’argila l’orige de totes les coses.

 

OBJECTIUS.

1.- Coneiximents de les pastes de RAKÚ.

Les peces es treuen del forn al roig viu, i es refreden molt rapidament, generant una contracció ceràmica notable. La principal característica d’aquestes pastes ha de ser la capacitat de resistència al canvi tèrmic. Per aquest motiu, es sol utilitzar una argila refràctaria i  generalment xamotada. Podrà crear les seues pròpies peces tridimensionals, així com desenvolupar un retorn a la natura. Es treballarà el fang amb tècniques del xurro, del pessic i de les plaques.

2.- Esmalts ceràmics per al RAKÚ

Un esmalt ceràmic es el resultat de la fussió del quars amb altres compostos o òxids, formant al refredarse un “vidre”. Els participants faràn els seus propis esmalts partint de les matèries primes.

3.- Tècnica de cocció.

Per a la realització de les peces emprarem la tècnica del “bizcochado” (980ºC), seguidament esmaltarem les peces amb l’esmalt previament fet per nosaltres i per a acabar farem servir la cuita de la tècnica del RAKÚ.

PROJECTE FINAL

Per a l’activitat final del taller, cada  participant acudirà a un lloc a l’aire lliure, on es podrà veure la finalització del procés d’aquesta tècnica milenaria, i podran veure l’acabament d’aquesta tècnica. Durant tot el taller, cada participant ha estat preparant les peces i l’elaboració dels esmalts, es realitzarà la cuita amb un forn de gas on es fará la cocció reductora. Una vegada finalitzada la cuita, s’enduran les seues peces.