A les aules de la Universitat Popular de València s’aborda la violència masclista amb diferents metodologies. En el centre #UPMarxalenes s’ha afavorit la reflexió sobre la violència contra les dones a través de l’escriptura de relats tant sobre experiències reals com fictícies, que les dones participants van escriure i van llegir després en veu alta.
En els diferents relats es posa de manifest un missatge de denúncia contra la violència, però també creences, desitjos, idees preconcebudes i mites sobre la violència masclista que romanen en la cultura popular, que resulten especialment útils per a treballar a les aules la complexitat de la violència i revisar conceptes i idees que puguen responsabilitzar o culpabilitzar a les dones víctimes.
Sovint, des del desconeixement de la complexitat d’un entorn de violència masclista, les persones no entenen perquè algunes dones víctimes de violència no denuncien, i es fa necessari treballar des de les aules el cicle de la violència de gènere, la desconfiança en el sistema de protecció, la por i les situacions d’anul·lació i reducció de l’autoestima que poden viure dones i menors en entorns de violència masclista.
La lectura dels treballs pot veure’s en este vídeo: