La Universitat Popular de València mostra una exposició sobre “Dones pintores” en el seu centre de #UPAlgirós fruit d’un procés d’investigació i aprenentatge sobre la discriminació de les dones i el paper d’aquestes en l’art. El projecte es va iniciar durant el confinament per la pandèmia de Covid-19 i s’ha desenvolupat al llarg del curs fins a compondre aquesta sèrie de retrats de dones pintores i les fitxes informatives sobre la seua obra i la seua història.
L’exposició està formada per 27 tauletes cadascuna amb la imatge d’una artista realitzada amb la tècnica transfer a partir d’una fotografia de cada pintora, acompanyada de posters explicatius de vida i obra.A més, es mostra una interpretació d’una obra pictòrica de cada artista realitzada amb tècnica lliure per les participants de l’activitat de “Pintura i dibuix” del centre UP d’Algirós.
La mostra es podrà visitar en este centre situat al carrer Músic Ginés, 21 fins al 23 de juny de 2021.
Al llarg de la història de l’art hi ha hagut moltíssimes dones pintores que han estat silenciades, sense visibilitat en exposicions o sales de museus, sense esments en els llibres de text, sense reconeixements públics, i la seua obra ha romàs oculta i desconeguda per a la societat. Aquesta ombra sobre les dones pintores ha ocultat també a moltes dones en altres àmbits i té com a causa la cultura masclista segons la qual les dones era éssers de segona fila, els seus assoliments o destreses menyspreades i el seu rol esperat el confinament en l’àmbit domèstic.
Afortunadament les creences masclistes van trencant-se gràcies a l’esforç de moltes dones i accions feministes com aquesta exposició que reivindiquen i reconeixen el dret de les dones a ser presents en l’espai públic en igualtat d’oportunitats amb els homes.