Novetat! Exempció de taxes per a dones sobrevivents de violència masclista


Entre les novetats del pròxim curs 2022/23 de la Universitat Popular està l’exempció de taxes per a dones sobrevivents de violència masclista per tal de facilitar el seu accés a les activitats. La sol·licitud la poden fer dirtectament les persones interessades amb un procediment que permet preservar la seua identitat i la protecció de les seues dades. En el moment de formalitzar la matrícula la plataforma permet clicar l’opció d’exempció de taxes i matricular-se sense haver d’abonar el preu públic assignat a l’activitat escollida. La matrícula definitiva s’obté acreditant la situació de sobrevivent d’acord amb les fòrmules establertes legalment, remetent el document acreditatiu de la seua situació per correu electrònic a l’adreça [email protected] o presentant-lo dins del termini de pagament previst en les Oficines Centrals de la Universitat Popular al carrer Micalet, 1-1r de València, de dilluns a divendres de 09.00 a 14.00 hores.

La Universitat Popular de València obri de l’1 al 19 de juny el període de preinscripció per a sol·licitar plaça en qualsevol de les 40 activitats de cicle llarg que s’oferten per al curs 2022/23 en els seus 31 centres, repartits per altres tants barris i pobles de la ciutat de València. El procediment serà en línia però el personal de la UP atendrà presencialment en els centres a les persones que troben dificultats per a formalitzar la sol·licitud digitalment.

La regidora de Servicis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha afirmat que “per al pròxim curs oferim una programació de cicle llarg que conserva les activitats habituals de la Universitat Popular, en sis àrees temàtiques, que es completarà al llarg del curs amb la programació de tallers curts gratuïts del programa Coordenades amb temàtiques d’actualitat centrades, entre altres, en sostenibilitat i bretxa digital”. La Universitat Popular “és un servei pròxim a la ciutadania, arrelat als barris i als pobles, que compleix un servici públic de formació al llarg de la vida i d’estimulació de la participació ciutadana crítica i activa des de l’intercanvi de coneixement i la reflexió col·lectiva”, assenyala Lozano. “Entre les novetats del pròxim curs està una reserva de plaça per a persones amb mobilitat reduïda en els centres accessibles i exempció de taxes per a dones sobrevivents de violència masclista per tal de facilitar el seu accés a les activitats”, ha explicat la regidora.

La programació 22/23 és la primera que, després de la pandèmia, es desenvoluparà amb normalitat de forma completament presencial i amb les ràtios per aula habituals, que permeten atendre més sol·licituds, sempre complint el que marquen les autoritats sanitàries. Durant el període de preinscripció, de l’1 al 19 de juny, cada persona podrà sol·licitar un màxim de tres activitats. El 22 de juny es realitzarà el sorteig de places per a aquelles activitats amb més sol·licituds que places disponibles. Les persones que hagen obtingut reserva en el sorteig hauran de formalitzar la matrícula del 5 al 12 de setembre. A continuació podran matricular-se les persones en llista d’espera en el cas de que queden vacants i finalitzat este procés quedarà oberta la possibilitat de matrícula per a totes aquelles places que hagen quedat disponibles.

Les activitats de cicle llarg tenen una duració de setembre a juny i la matrícula és de 25 ó 55 euros, en un pagament únic per a tot el curs que s’abona en el moment de formalitzar la matrícula. Aquelles activitats considerades bàsiques i d’especial rellevància tenen un preu de matrícula assignat de 25 €: Formació bàsica, Formació general, Cultura valenciana, Curs de valencià, Informàtica, Estimulació cognitiva, Literatura per a l’estimulació cognitiva, Espanyol d’acollida per a persones estrangeres i Espanyol per a persones estrangeres.

La resta d’activitats de cicle llarg tenen un preu de matrícula, també en pagament únic anual, de 55 euros i són Anglés, Anglés per al turisme, Anglés conversa, Anglés per a viatjar, Comunicació, Fotografia, Teatre, Balls de saló, Balls llatins i en línia, Dansa moviment i expressió corporal, Dansa valenciana, Gimnàstica, Gimnàstica de manteniment, Exercici suau per a la salut, Ioga, Restauració de mobles, Pintura acrílica, Pintura a l’aigua, Pintura i dibuix, Ceràmica, Artesania, Artesania mix-media, Esmalts, Modelatge en fang, Música-Guitarra clàssica, Teoria de l’art, Història de l’art, Filosofia pràctica per a la vida moderna, Informàtica: disseny de presentacions, Informàtica: retoc d’imatges, Ofimàtica.

Tal com ha subratllat la regidora Isabel Lozano, “els centres de la Universitat Popular de València són espais de trobada, aprenentatge i participació a cada barri. A més de les classes a les aules, les persones matriculades participen cada curs en una programació amb centenars d’activitats socio culturals en col·laboració amb altres institucions i entitats així com de visites al cinema i al teatre, exposicions, museus, excursions i altres iniciatives i recursos culturals”. La Universitat Popular és una de les entitats valencianes que més persones mobilitza en l’àmbit cultural i facilita el seu accés als recursos culturals de la ciutat, amb més de 50.000 assistències a l’any.