L’alcalde, Joan Ribó, ha participat en l’acte d’obertura del curs 2022/23 de la Universitat Popular, i ha destacat la importància que la gent de totes les edats “continue formant-se i vivint una vida activa”.
“La universitat i l’aprenentatge no només són cosa de joves i de grans carreres, sinó que, com deia Blasco Ibáñez, és un fet popular. Per això m’agrada molt comprovar com estem continuant la seua iniciativa de la Universitat Popular 120 anys després, i propiciant que la gent dels barris, majoritàriament la gent de més edat, continuem formant-nos, aprenent i vivint una vida activa i una manera de conéixer el món”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat hui amb estes paraules la importància del paper que exercix la Universitat Popular de València en la dinamització social i en la integració de la ciutadania dels barris i pobles.
Ribó ha participat, acompanyat per la regidora de Servicis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, en l’acte d’obertura del curs de la UP, celebrat en la seu de Benimaclet. “Esta una tasca molt important de la qual l’Ajuntament se sent molt satisfet –ha subratllat l’alcalde- perquè ajuda a gaudir d’una vida ciutadana més plena i més àmplia”.
El curs 2022/23 ha arrancat en la UP de València amb més de sis mil alumnes repartits en 450 grups de participants, i una programació de 40 activitats de cicle llarg (de setembre a juny) en els 31 centres que funcionen als barris i pobles. Com a novetat d’este curs destaca l’increment de places de formació, que han augmentat en un 35% respecte al curs anterior. La programació s’emmarca en sis àrees temàtiques: Arts plàstiques; Expressió corporal i musical; Formació general; Anglés; Valencià i cultura valenciana; i Tecnologies.
Col·laboració amb el teixit veïnal, social i cultural
La regidora Isabel Lozano ha destacat la importància de la UP “com a espai de dinamització social i cultural en tots els barris”, i ha subratllat “la col·laboració i el treball conjunt que duem a terme amb les entitats veïnals, socials i culturals dels barris i pobles”. Bona mostra és que les instal·lacions de la UP han sigut cedides en més d’un centenar d’ocasions a estes entitats per a activitats de tota mena.
“Continuem, per tant, en esta tasca formadora i d’apoderament de la ciutadania perquè participe i perquè es forme, de manera que puga tindre una vida més plena i més saludable. I també reforcem el teixit veïnal, social i cultural de la nostra ciutat”, ha afirmat Lozano
1.000 places més en el programa Coordenades
A més de l’oferta de cicle llarg, la UP sumarà pròximament la programació de tallers de duració curta dins del programa “Coordenades. Aules Obertes” amb una nova proposta que oferirà més de mil places i 18 àmbits temàtics diferents (estos van canviant cada curs d’acord amb les necessitats detectades)”.
La possibilitat de matrícula estarà oberta fins a esgotar les places disponibles. La informació i matrícula es pot consultar en el lloc web http://universitatpopular.com, i presencialment en els centres de la Universitat Popular dels diferents barris i pobles. Per a este curs, s’han rebut més de 15.000 sol·licituds de plaça, ha recordat la regidora, qui ha assenyalat a més que, com a novetat d’enguany, “un total de 40 persones amb mobilitat reduïda s’han beneficiat de la reserva preferent de plaça en centres accessibles; i, així mateix, s’ha establit exempció de taxes per a víctimes de violència masclista”.
A més, per a este curs 22/23 la Universitat Popular ha actualitzat la nomenclatura dels seus centres per a ajustar-la a criteris d’ubicació en barris i districtes. Així, el centre de Trafalgar es denomina ara Camins al Grau; Sant Marcel·lí ha rebut la denominació nova de Jesús; el centre UP Morvedre a partir d’ara es denominarà La Saïdia; el centre Benimàmet es denominarà Benimàmet-Beniferri; i el de Rovella ara es denominarà Na Rovella.
Els centres UP són agents actius de dinamització cultural i de participació social, espais de trobada als barris, fòrums de debat i aprenentatge arrelats en els barris. Per això, a la seua labor docent se suma la d’organització i gestió de l’assistència dels seus grups de participants a més de 1.500 activitats socioculturals cada curs. Com a institució és una de les majors agents culturals de la ciutat amb la gestió de més de 50.000 assistències per curs a recursos culturals pròxims com a museus, teatres, conferències, cinema i altres activitats socioculturals.