La Universitat Popular de València celebra el seu 120 aniversari


La Universitat Popular celebra 120 anys d’existència amb 31 seus distribuïdes pels barris i pobles i nous espais socioculturals. Una institució creada per l’escriptor, polític i periodista Vicente Blasco Ibáñez l’any 1903 amb l’objectiu, plenament vigent hui, de fer accessible la cultura a totes les persones, acabar amb la desigualtat, i fomentar una ciutadania crítica, informada i conscient. La Universitat Popular obrirà pròximament una nou seu a Campanar que se sumarà a les 31 ja existents.

La Universitat Popular de València, fundada per Vicente Blasco Ibáñez, va iniciar la seua activitat el 8 de febrer de 1903.  En 2023 commemora doncs el seu 120 aniversari amb un extens programa de celebració que “gira al voltant de la reivindicació dels centres UP com a espais de trobada, aprenentatge i participació social, arrelats en els barris”, en paraules de la regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

La historia de la Universitat Popular de valència es pot consultar ací: https://universitatpopular.com/va/historia/

El programa d’activitats commemoratives es prolongarà fins al curs 23/24 i inclou actes institucionals, celebracions populars de carrer i activitats als seus centres.  El 21 de febrer, la plaça de la Reina va acollir una trobada de participants dels 31 centres que té UP València actualment en els diferents barris i pobles de la ciutat. Una cita oberta a la ciutadania amb activitats d’animació i participació social per a celebrar l’efemèride i una exposició a l’aire lliure sobre la història i l’actualitat de la Universitat Popular, que es pogué visitar fins el 28 de febrer.

La programació del 120 aniversari inclou jornades de portes obertes en els diferents centres UP, conferències, exposicions, visites guiades i teatralitzades, lectures participatives, trobades, la presentació d’un audiollibre sobre les universitats populars del món  (que es pot descarregar ací) i un acte col·lectiu en el centre UP Palauet d’Aiora, entre altres activitats. A més, s’ha presentat un vídeo institucional que recull les reflexions i valoracions de les persones usuàries de la UP i una panoràmica de les aules i activitats multidisciplinàries.

Reconeixement a organitzacions col·laboradores amb la UP

Acompanyat per la presidenta de la Universitat Popular, la regidora Isabel Lozano, l’alcalde de València ha fet lliurament dels guardons que la Universitat Popular ha volgut atorgar a les entitats de barri, urbanes i supramunicipals, que han sigut reconegudes per la UP per la seua labor social i la seua col·laboració amb els diferents centres d’esta institució municipal. Tal com ha subratllat Joan Ribó, “les relacions de col·laboració que hui reconeixem són una mostra també de com la Universitat Popular ha crescut, s’ha modernitzat i ha sigut capaç de donar resposta a una complexitat creixent de la societat, a noves realitats i necessitats. En estos moments la UP és una institució arrelada en els nostres barris i pobles, i un dels servicis municipals més ben valorats per la ciutadania”.

La Universitat Popular ha entregat reconeixements a la labor de les següents entitats: Associació de veïnes i veïns L’Illa, Associació veïnal de Benimaclet, Associació veïnal de la Malva-rosa, Amics del carrer, Associació de dones Antígona, València Acull, Aministia Internacional València, Museu de Prehistòria de València, Farmamundi, i, finalment, el reconeixement especial del jurat per a Creu Roja.

Un dels tresors que té València

L’alcalde ha destacat que, a més de la seua activitat a les aules i centres, la Universitat Popular gestiona cada curs més de 50.000 assistències a activitats culturals, al teatre, al cinema i a exposicions, entre altres. “S’ha convertit en una de les institucions que més persones mobilitza al voltant de la cultura. Podem dir que és un dels tresors que té la ciutat de València”, ha afirmat.

De fet, l’any 1903, la premsa del moment es va fer ampli ressò de la inauguració de la Universitat Popular, que va qualificar d’acte “històric i solemne”, i al qual van assistir 2.000 persones, nombroses dones entre elles, en aquella València de principis de segle en la qual es registrava més d’un 70% d’analfabetisme. De fet, ha recordat l’alcalde, el projecte va nàixer “amb l’objectiu de fer accessible la cultura a totes les persones -també a les dones- acabar amb la desigualtat a través de l’accés universal a l’aprenentatge, i fomentar una ciutadania crítica, informada i conscient. Una filosofia que encara conserva la Universitat Popular actual com un dels seus objectius principals”.

En estos moments, la UP té un total de 31 centres (en breu se sumarà també el de Campanar), entre ells 3 nous espais socioculturals (el Palauet d’Aiora, la Nau de Ribes i Benicalap). La seua oferta suma més de 60 activitats de cicle llarg i curt, de temàtiques i formats diferents per a persones de totes les edats. I a més, facilita l’ús dels seus espais a entitats sense ànim de lucre per a acollir activitats que revertixen en els barris.

“Tenim una Universitat Popular efervescent –ha conclòs Joan Ribó- amb noves activitats formatives i culturals, nous formats, continguts renovats i actuals, i aules obertes a organitzacions que necessiten espais per a desenvolupar els seus projectes”. “I a les aules –ha afegit- en col·laboració precisament amb diferents organitzacions socials, es treballen àrees temàtiques d’enorme actualitat, com ara l’eficiència energètica, la bretxa digital, l’alimentació saludable i sostenible, el feminisme, o la inclusió social”.