El treball realitzat per a la Universitat Popular de València per la catedràtica de Sociologia i dues vegades Premi Nacional, María Ángeles Durán, s’ha incorporat a l’autobiografia intel·lectual de la investigadora, publicada recentment pel Centre d’Investigacions Sociològiques -CIS- sota el títol “Una vida i vint fragments. María Ángeles Durán”.
La doctora honoris causa per diferents universitats, entre elles la de València, va oferir en 2016 la conferència “La impossible imparcialitat de la ciència” en el paranimf de la Universitat de València amb motiu del 113 aniversari de la fundació de la Universitat Popular de València. Una intervenció en mode de rèplica -actualitzada i incorporant la perspectiva de gènere- a la conferència inaugural que el també catedràtic Gumersindo d’Azcárate va impartir en l’obertura del primer curs de la Universitat Popular de València, al febrer de 1903. L’acte va tindre per objectiu obrir un diáleg de segle a segle entre dues veus acadèmiques, un home i una dona, amb un segle de distància, sobre un mateix tema, exposat en primer lloc per Gumersindo d’Azcárate en 1903.
La conferència es pot seguir en vídeo ací.
Les dues conferències van ser transcrites i publicades en el primer quadern de la col·lecció “Conferències segle a segle de la Universitat Popular de València” i el resum titulat ‘La ciència desigual’ d’este quadern va ser reproduït simultàniament per la Universitat Autònoma de Madrid, en considerar que es tractava d’un treball d’especial interés.
En l’actualitat, este fragment ha passat a formar part de l’obra que publica en 2023 el Centre d’Investigacions Sociològiques sota el títol “Una vida i vint fragments. María Ángeles Durán”. En ella recull tota la trajectòria professional d’esta eminent sociòloga.
María Ángeles Durán ha rebut Premi Nacional d’Investigació en Ciències Socials, Econòmiques i Jurídiques (2002), el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política (2018) i és doctora honoris causa per les Universitats Autònoma de Madrid, València, Granada, La Rioja, Salamanca, Córdoba (Argentina) i UNAM de Mèxic.
Entre les seues nombroses publicacions destaquen “El treball no remunerat en l’economia global”, “Si Aristòtil alçara el cap”, “La investigació sobre l’ús del temps”, “La ciutat compartida” i “La riquesa invisible de la cura”.
Pionera en molts camps, la seua línia principal d’investigació és el treball no remunerat, la frontera entre sociologia i economia. És la primera dona a obtindre a Espanya una càtedra de Sociologia. Fundadora de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona en la Universitat Autònoma de Madrid i directora del Departament d’Anàlisi Socioeconòmica en el Centre Superior d’Investigacions Científiques -CSIC-, on contínua vinculada com a professora d’investigació ad honorem.