“Mirades 15×15” en el Centre del Carme fins el 3 de juliol


Mirades 15x15El detall d’un edifici històric, la perspectiva des de la finestra d’un bus, un graffiti que reivindica una rehabilitació oblidada, una bici que roda pel carrer, són alguns dels detalls que conformen el mosaic i la mirada plural sobre València, que han creat al voltant de 1000 participants de la Universitat Popular, des de 20 barris i centres diferents. Un projecte col·lectiu impulsat pels formadors i formadores de Pintura i Dibuix, professionals de les Belles Arts, que han sabut sumar pedagogia, art i participació social.

L’exposició col·lectiva “Mirades 15×15” estarà oberta en el claustre gòtic del Centre del Carme de València del 16 de juny al 3 juliol. El mosaic està compost per més de 3000 tauletes de 15×15 cm, pintades amb pintura acrílica i una arriscada gamma de 4 tintes planes.

4El projecte “Mirades 15×15” té un vessant solidari, ja que les tauletes seran donades a benefici dels projectes de Save the Children destinats a menors refugiats. Per cada donatiu es podrà recollir una tauleta. Els donatius poden fer-se del 16 de juny al diumenge 3 de juliol enviant un SMS amb la paraula SAVE al número 28014 (per a fer un donatiu d’1,20 euros) i al número 38014 (per a fer un donatiu de 6 euros). Les tauletes es podran recollir els dies 5 i 6 de juliol en la UP Ciutat Vella (C/ Sant Miquel, 14) de 09:00 a 14:00 hores.

Un projecte educatiu, creatiu i social

El projecte naix de la idea de formadors i formadores de Pintura i dibuix a principis de curs, amb interés a impulsar un projecte coral, col·lectiu, que representara la manera en què d’una a una, les persones fan ciutadania sumant des de la diversitat, respectant i comprenent la pluralitat. També amb la idea que la ciutat és també cada barri, i la suma de tots. I el convenciment de què ciutat són les persones i la seua mirada de l’entorn proper, allò que la gent vol que siga.

Després d’una primera fase de disseny del projecte, els 20 centres UP participants embarcaren l’alumnat -al voltant de 1000 persones- i començaren a treballar conceptualment la idea de barri com a peça clau de la ciutat. El procés pedagògic ha portat a una reflexió col·lectiva sobre la vida en els barris, el passat i el present de la vida quotidiana en l’entorn més pròxim, els personatges de cada barri, el patrimoni natural, arquitectònic, artístic,… i els records han poblat les converses de les aules.

Cal recordar que la Universitat Popular de València és un projecte municipal arrelat als barris de la ciutat i que un dels seus valors clau és l’impuls de la participació social i l’intercanvi generacional. El fet de tractar-se de formació no reglada és fonamental des d’este plantejament es reivindica el valor d’aprendre i del creixement personal i com a ciutadans i ciutadanes actius, fora de les dinàmiques acadèmiques o productives, aprendre pel plaer i l’interés de créixer intel·lectualment i socialment.

Pintar la ciutat amb 4 colors

Durant les últimes setmanes mil alumnes de l’activitat de Dibuix i pintura coordinats per 17 formadores i formadors, han plasmat en 3.200 tauletes (de 15 x 15 centímetres) milers de detalls i racons de València.

La regidora d’Igualtat, Isabel Lozano ha explicat que “és una composició sobre la ciutat des de la mirada col·lectiva i plural en què més de 1.000 persones de 20 centres de la Universitat Popular han treballat en un procés creatiu i pedagògic durant diverses setmanes a les aules de pintura i dibuix per a pensar la ciutat, observar-la, fotografiar-la i triar-ne els detalls més significatius que han considerat, des de l’entorn més pròxim, els barris”.

“Mirades 15 x 15” és un repte que ha consistit a detindre’s i escoltar el silenci, observar la urbanitat invisible per a uns, evident per a altres. El resultat és un mosaic de 80 metres quadrats amb 3.200 tauletes lleugeres de 15 x 15.

Mirades solidàries

Si alguna persona desitja reservar una tauleta concreta, després de fer un donatiu a Save the Children, haurà d’indicar-ho en la taula informativa de Save the Children, que s’instal·larà en el mateix Centre del Carme els dies 29 i 30 de juny. Es podran enviar tants SMS com es desitge. Les tauletes es recolliran al centre UP Ciutat Vella una vegada desmuntada l’exposició, els dies 5 i 6 de juliol de 9 a 14 h. No és necessari reserva prèvia a no ser que es desitge una tauleta concreta.

“Des de la Universitat Popular de València tenim l’objectiu de convertir-nos en espais de trobada i creativitat social que interpel·len la ciutat, la imaginen, la interpreten, la representen, la construeixen col·lectivament i la comparteixen. Que barri a barri, els veïns i veïnes facen ciutadania i ciutat”, ha apuntat Lozano.