Les gregueries són metàfores amb humor, amb ironia. Generalment expressen un pensament amb una sola frase. Ens transporten o ens suggereixen imatges que ens ajuden a comprendre o completen el significat d’una frase o un concepte. Són un extraordinari recurs per a estimular la imaginació i la creativitat. El creador d’este gènere literari fou Ramón Gómez de la Serna (Madrid, 1888- Buenos Aires, 1963) i a la Universitat Popular l’hem fet servir per a alimentar la creativitat i aprendre a il·lustrar.
Probablement Ramón Gómez de la Serna (Madrid, 1888- Buenos Aires, 1963) hauria gaudit del potencial de les xarxes socials per a globalitzar les seus gregueries. Són curtes, imaginatives, i encaixen molt be amb els missatges que actualment més èxit tenen a les xarxes socials.
A #UPValència hem apostat per la creativitat, especialment en temps de pandèmia i de confinaments, i hem convertit l’aula de dibuix dels centres d’Abastos i Nou Moles en un taller d’il·lustració en el que s’han utilitzat les gregueries d’este autor per a donar ales a la imaginació i la creativitat i iniciar l’alumnat en la il·lustració.
El taller d’il·lustració ha motivat l’alumnat per a pensar i treballar les diferents idees i fer esbossos abans d’obtindre la il·lustració definitiva. El procés ha sigut molt enriquidor, ja que ha comportat reflexió i debat de plantejaments gràfics amb l’objecte de representar les idees escollides.
El resultat es pot veure en este llibre autoeditat com a treball de final de curs: “100 gregueries de Ramón Gómez de la Serna il·lustrades per participants de la Universitat Popular”.
Descarregar el llibre en pdf ací
100 Gregueries il·lustrades