La Universitat Popular de València ha omplit prop de 3.000 butaques de diferents sales de cinema en la XXI edició de la seua Setmana del cinema, una cita anual (només interrompuda per la pandèmia) que se celebra des del curs 1999/2000 i en la qual els 31 centres de la UP celebren el cinema amb l’assistència a diferents projeccions i treballen a les aules sobre la temàtica triada en cada ocasió. Enguany la setmana del cinema s’ha celebrat en el marc del 120 aniversari de la Universitat Popular de València i ha tingut com a temàtica les relacions humanes.
Un dels objectius d’aquesta iniciativa del servei de #GestióCultural de #UPValència és la d’integrar el cinema dins de l’àmbit de la formació i l’aprenentatge així com promoure l’alfabetització audiovisual en els centres UP i, amb això, en la societat. És també una manera de reconéixer el valor d’esta indústria i manifestar el suport institucional a la mateixa. Es tracta a més de recordar l’aportació del cinema com a eina didàctica, un suport a la labor docent que es desenvolupa a les aules de la UP.
El cinema ens parla d’històries, de persones, de les relacions que s’estableixen i de com transcorren les seues vides. La UP és una extensa xarxa de sociabilitat repartida per tots els barris i pobles de la nostra ciutat reunida entorn d’una inquietud cultural i d’aprenentatge. Les Universitats Populars són espais de socialització i convivència per excel·lència. I aquest és el punt de partida de la selecció de pel·lícules per a l’edició de 2023 de la Setmana del cinema de la Universitat Popular: les relacions humanes en diferents vessants, com l’amistat i la deriva emotiva reflectida en ‘Ànimes en pena en Inisherin’, de Martín McDonagh; la família com a manteniment en el desenvolupament personal en ‘Els Fabelmans’, de Steven Spielberg; la parella i el grup en ‘The menú’, de Mark Mylod i l’ambició i la complexitat en les relacions en ‘Babylon’, de Damien Chazelle.
La Universitat Popular de València té entre els seus objectius aproximar la cultura a totes les persones, no sols a través de la formació a les aules sinó també de facilitar la participació col·lectiva en activitats culturals, visites a museus, cinemes, teatre, recorreguts guiats, exposicions guiades, tallers didàctics i programes d’aprenentatge i participació ciutadana en col·laboració amb ONGs i amb diferents institucions i serveis públics. Cada curs, la Universitat Popular impulsa més de 50.000 assistències a recursos culturals de la ciutat i és una de les institucions que major nombre de persones mobilitza cada any entorn de la cultura a València.
Aquest curs la setmana del cinema s’ha celebrat a les sales dels cinemes Aqua de València.