Presentem els secrets del Palauet d’Aiora


La Universitat Popular de València presentarà demà dijous un monogràfic sobre el Palauet d’Aiora, un edifici singular de 1900, que dóna nom al barri d’Aiora, i fou declarat Be de Rellevància Local. Actualment està destinat a espai sociocultural de centres de la Universitat Popular (UP).

 

La publicació descobrix informació i documentació inèdita sobre la història de l’edifici i de la família que el va construir i habitar -els Ayora-, així com la rellevància de les reivindicacions del moviment veïnal de Camins al Grau. D’eixe moviment, la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de Universitat Popular, Isabel Lozano, destaca el lideratge de les dones, especialment el Moviment Democràtic de Dones del País Valencià, per preservar de l’enderrocament este be patrimonial de la ciutat i defensar el seu ús públic.

 

La regidora Lozano assenyala que «amb la rehabilitació del Palauet i la seua inauguració com espai sociocultural de la Universitat Popular de València, al 2017, s’ha consolidat l’ús públic de l’edifici, que en l’actualitat allotja activitats formatives i culturals i està integrat en el projecte ‘Centres oberts’ de la UP que permet l’ús dels espais a organitzacions i entitats veïnals i socioculturals de la ciutat».

 

La publicació, editada per la Universitat Popular de València, ha estat coordinada per l’arquitecte David Estal, i són coautores la doctora en Història de l’Art Helena de las Heras i Mar Estrela, i compta amb un reportatge gràfic de Mariela Apollonio. El monogràfic ha significat un treball d’investigació sobre l’edifici, la seua vinculació al barri i els seus usos, així com sobre la família que el va construir i habitar.

 

L’edifici fou construït per José Ayora Olcina com a xalet d’esplai a l’antic camí d’Algirós, llavors les afores de la ciutat de València, entre hortes i alqueries, camí dels Poblats Marítims i amb vistes a la mar i el port des del seu mirador. L’obra del mestre Peregrín Mustieles, abans del seu ús actual fou discoteca i escoleta municipal i fou la residència habitual de José Ayora i la seua germana menuda Dolores Ayora. En l’actualitat, el conjunt conserva 12.000 metres quadrats de jardí amb nombroses espècies entre les que destaquen les casuarines, els ficus i els ombús la feijoa del Brasil, tal volta la més longeva de la ciutat.

 

La presentació del monogràfic s’ha celebrat al Palauet d’Aiora (C/ Sants Just i Pastor, 98), amb l’autor i les autores, el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, i la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.