VALÈNCIA VISIBILITZA ELS TICS MASCLISTES EN LES TASQUES DOMÈSTIQUES AMB UNA NOVA CAMPANYA PER LA IGUALTAT
‘Canviem els domèsTICs per igualtat’, este és l’eslògan de la nova campanya de l’Ajuntament de València per fer front als costums masclistes arrelats en la societat i que carreguen les dones, entre altres, amb les tasques domèstiques. Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives llança esta campanya que es completarà amb tota una programació durant el mes d’abril, per tal de reflexionar i visibilitzar una realitat problemàtica del dia a dia de moltes dones.
“Històricament s’ha carregat i es continua carregant a les dones amb totes les tasques domèstiques, per això volem posar el focus sobre eixa realitat de treball invisible i ho fem amb un enfocament positiu”, ha exposat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, qui ha dit que es vol qüestionar la vida quotidiana i les desigualtats que vivim en societat. La campanya se centra en qüestions com ara la criança, l’atenció a persones majors i dependents, l’organització familiar i la neteja, que són “treballs fonamentals que no es consideren productius i que no estan valorats”, ha subratllat Lozano.
A Espanya, en el 83 % dels casos d’atenció a persones dependents són dones les responsables; més del 90 % de permisos de paternitat o maternitat els fan servir les dones; quasi el 74 % del treball a temps parcial l’ocupen dones; les dones dediquen 4 hores i 7 minuts a les tasques de neteja i organització de la llar enfront d’1 hora i 54 minuts dels homes; i, com a conseqüència de les càrregues, els homes tenen una hora i mitja més de temps lliure que les dones. Unes dades que ha destacat la regidora i que demostren el panorama actual de desigualtat, en el que per cada home que abandona el treball per raons familiars, l’abandonen 25 dones.
La campanya ‘Canviem els domèsTICs per igualtat’ té entre els seus objectius “que moltes dones es donen compte que no volem ser les cuidadores en exclusiva”, reflexionar sobre la pròpia vida quotidiana i la dedicació de cadascun a la llar, i plantejar una reflexió social sobre el sistema i l’estructura establerta. Una estructura que, com ha dit Lozano, “prové de quan hi havia una divisió sexual del treball molt clara, els homes tenien un treball remunerat i les dones es dedicaven a la part reproductiva. Però evidentment la societat ha canviat moltíssim i les estructures continuen sent les mateixes, i, per tant, no donen resposta a esta nova realitat”.
Els cartells de la campanya tracten de denunciar amb vinyetes d’humor eixos tics masclistes i ja es poden veure al mobiliari urbà de la ciutat. A més, la campanya, que ha estat dissenyada per Ladies & Gentlemen, es completa amb fullets, xapes i ventalls amb l’eslògan, i un vídeo que es pot consultar a la pàgina web https://www.domes-tics.com/, que recull també tota la informació relativa a esta iniciativa.
PROGRAMACIÓ A L’ABRIL
Per tal de no coincidir amb les activitats de Falles, durant el mes d’abril està prevista tota una sèrie d’actes en paral·lel a la campanya. El 5 d’abril hi haurà una taula de diàleg sobre maternitats i paternitats; el 12 d’abril, una jornada sobre bones pràctiques en cures des de les administracions públiques, on hi haurà responsables dels ajuntaments de València Madrid, Saragossa, i Barcelona; el 18 d’abril, s’inaugura una exposició col·lectiva d’il·lustradors que han treballat per la igualtat de gènere; i el 24 d’abril, està prevista la conferència de Lina Gálvez sobre mercat laboral i gènere.
Teniu disponible a www.domes-tics.com 📲 🖥 totes les ACTIVITATS al voltant del #8M, Dia Internacional de les Dones, de l’Ajuntament de València.