Un dels valors que distingueix la Universitat Popular és la llarga experiència en projectes intergeneracionals. Divendres passat varem participar en un que va reunir centenars de persones a la plaça de la Mare de Déu de València ballant juntes una mateixa coreografia. Qui no aprofondeix en el desenvolupament d’estos projectes pot pensar que es tracta sols de moure el cos, però hem de contar que ballar és en sí mateix una forma extraordinària de créixer, ens ajuda a expresar-nos, a relacionar-nos millor, a divertir-nos, a aprendre coordinació, a estar en forma, a encetar relacions d’amistat, a sentir-nos part d’una comunitat d’aprenentatge, … Ballar és molt ballar. Ballar és viure millor.
Enguany més de 120 persones de la Universitat Popular de València han participat en el projecte BIG DANCE 2016, la denominada “major performance del món”, dones i homes de totes les edats compromeses amb un mateix projecte. La Big Dance és una iniciativa internacional sociocultural per a promocionar els valors de la dansa, que ha reunit en la plaça de la Mare de Déu de València a centenars de persones per a ballar juntes i visibilizar que tothom pot ballar, independentment de l’edat i de les capacitats físiques o intel·lectuals. La iniciativa, que persegueix també visibilizar la dansa a través de l’ús de l’espai públic, està promoguda per la companyia britànica del prestigiós ballarí Akram Khan, organitzada pel British Council i desenvolupada a Espanya per la companyia Fil d’arena. La fita s’ha repetir arreu del món el 20 de maig, el mateix dia centenars de milers de persones han ballat la música original de Nitin Sawhney i la coreografia del ballarí britànic en més de 50 països diferents. Allí ha estat la Universitat Popular de València.
En la Universitat Popular de València aquesta iniciativa s’ha incorporat als projectes formatius de les aules de balls de cinc centres: Morvedre, Benimaclet, Sant Marcel.li, Sant Isidre i Rovella. Les formadores de ball de la UP Merche Vilar, Amparo Pastor, Lourdes Rollano i Ana Rosalía Hernández han desenvolupat el projecte involucrant a més de 120 persones, entre elles no solament participants habituals de la UP sinó també joves del Centre de recepció de Menors de Monteolivet que s’han sumat als assajos en el centre UP de Rovella.
Es tracta d’un projecte d’alt valor pedagògic i social perquè a més de donar a conèixer els valors de la dansa contemporània, ha resultat una experiència enriquidora per a totes i tots els participants pel que fa a les dinàmiques de grups en els centres UP, el desenvolupament d’habilitats socials, la connexió amb entitats del barri, l’establiment de relacions socials, el desenvolupament de l’empatia, la solidaritat i la demostració que totes les persones poden ballar, independentment de les seues condicions físiques i de l’edat.
Les formadores de ball de la UP han realitzat una formació específica amb la companyia que ha desenvolupat aquest projecte internacional a València i han acompanyat a més de 120 persones participants de la Universitat Popular que han ballat en la plaça la coreografia que han treballat col·lectivament durant l’últim mes.
El mateix dia, a Espanya, també s’ha celebrat la Big Dance a Bilbao i a Madrid. En aquest projecte, a València, particicipen a més de la Universitat Popular altres entitats i centres educatius de la ciutat.