Llibres que obrin escoles


IMG-20160425-WA0037
ok
Una escola és, entre altres coses, una plataforma d’oportunitats i un espai des del qual espentar la igualtat social. Per això els programes de creació d’escoles, com el de la Fundació Vicente Ferrer, són tan importants, en allò local i en allò global.  Esta setmana representants de FVF han estat a  la Universitat Popular de València i ens hem solidaritzat amb el seu projecte. Amb la fira del llibre solidària la UP Sant Marcel·lí ha posat en marxa una xarxa de solidaritat i participació social entre els participants del seu centre que ha fet possible recollir centenars d’exemplars de tots els gèneres literaris per a transformar els llibres en escoles.  S’ha recaptat més de 1000 euros que es destinaran al programa de construcció d’escoles de la Fundació Vicente Ferrer a India.
IMG-20160425-WA0043IMG-20160425-WA0045A més, fruit d’esta col·laboració, ens ha visitat  Seeba Baddi, de l’oficina d’apadrinaments de la fundació  a Anantapur, per a oferir una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i el programa de construcció d’escoles. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats. Escoltar-la ens ha permés conéixer millor una realitat difícil i també el compromís i l’espenta de les persones que formen part del projecte iniciat per Ferrer.
L’èxit del seu programa està estretament vinculat amb el treball específic amb les dones. Han aconseguit crear vincles, xarxes per a l’apoderament i proporcionar-los eines perquè, amb autonomia, obtinguen microcrèdits i generen una xarxa de suport entre elles. Les dones han sigut una garantia de l’èxit.
Baddi és filla d’una de les pioneres en aquest projecte, el primer objectiu del qual és l’escolarització, i treballa traduint les cartes dels xiquets i xiquetes apadrinades per a remetre-les a les persones que els han apadrinat.
Va explicar en la UP la situació de pobresa en Anantapur i el treball que realitza la fundació en la creació d’ocupació, la creació de beques perquè xiquets i xiquetes sense recursos puguen accedir a l’educació secundària i universitària. D’altra banda, va explicar la tornada al projecte de persones que han tingut oportunitat d’estudiar gràcies a la fundació i les oportunitats d’inclusió social que aquest programa significa per a les persones amb diversitat funcional.
Abans de la xarrada les persones assistents van compartir un t’amb Seeba Baddi per a compartir impressions de manera informal. Una experiència enriquidora per a totes i tots.